Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porezna uprava započela je sa izvršenjem povrata poreza na dohodak za 2015. godinu.


Porezna uprava izvijestila je da su započeli sa izvršenjem povrata poreza na dohodak za 2015. godinu. Priopćenje Porezne uprave prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Povrat poreza (Dnevnik.hr) Uskoro počinju isplate povrata poreza, mladima stižu najveći iznosi: Doznajemo što će biti s blokiranima Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Taman prije godišnjeg na račune počeo stizati povrat poreza. Ipak, neki su ostali praznih ruku

'​Sukladno ranijim najavama danas 03.08.2016. godine Porezna uprava je započela sa procesom izvršenja povrata poreza na dohodak obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom te će tijekom 8. mjeseca svi povrati biti isplaćeni.

Kao što smo već ranije izvijestili u 2016. godini za 2015. godinu Porezna uprava je po prvi puta samostalno na temelju podataka kojima raspolaže utvrdila godišnju obvezu svih hrvatskih rezidenata s ciljem da na kućne adrese dostavi privremena porezna rješenja o pravu na povrat poreza ili obvezi uplate, a bez potrebe da građani podnose godišnje porezne prijave.

Porezna uprava bila je svjesna da će prva godina primjene ovog postupka u kojem se obrađuju podaci za svakog poreznog obveznika koji ostvaruje bilo koju vrstu primitka pokazati stvarni broj poreznih obveznika kojima bi Porezna uprava trebala izdati rješenja.

Upravo uvažavajući te okolnosti prve godine primjene i moguće poteškoće kod obrade podataka odredbama Pravilnika o porez na dohodak članak 89b. stavak 18. predviđena je situacija da ukoliko porezno tijelo ne uruči rješenje do 30.06. porezni obveznici koji porezno rješenje zaprime nakon navedenog datuma mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja.

Naglašavamo da ni jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja. Bez obzira kada su porezni obveznici zaprimili rješenje Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u 8. mjesecu.

Ukoliko će povrat biti izvršen prije podnošenja prigovora porezni obveznici će bez obzira na izvršenje povrata moći podnijeti prigovor te će eventualne razlike utvrđene po prigovoru biti isplaćene po rješavanju istog.

Napominjemo, da je Porezna uprava poreznim obveznicima-građanima za koje je raspolagala podacima donijela rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu te su ista otpremljena do 22.07.2016. Hrvatskoj pošti koja vrši dostavu istih poreznim obveznicama.

Izuzetak su, sukladno Zakonu, samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili ukoliko u evidencijama Porezne uprave postoje neusklađeni podaci bitni za utvrđivanje poreza te je iste potrebno uskladiti sa poreznim obveznicima. Kako se podaci prikupljaju i usklađuju sa poreznim obveznicima tako se i rješenja dostavljaju poreznim obveznicima a isti mogu podnijeti prigovor od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

Važno je naglasiti ukoliko poreznim obveznicima nisu dostavljena rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu, a smatraju da su im ista trebala biti izdana mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu poradi provjere odnosno pokretanja postupka za izdavanje rješenja. '

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju