Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija spašavanja na Jadranu

Herojski se probijali kroz valove visoke i do četiri metra, po orkanskoj buri, da bi spasili Poljake: ''Ovo je bila jedna od najtežih akcija''

Po orkanskoj buri i kroz visoke valove šibenska Lučka kapetanije spašavala je sedmero Poljaka u subotu navečer.

Sedmero Poljaka sinoć je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada šibenske Lučke kapetanije.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem

Valovi i jak vjetar odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadran, piše portal Morski.hr. Poljaci su se po jakoj buri zaputili s Visa prema Pirovcu. Poziv upomoć stigao je oko 19 sati, a posada je pronađena u 21:20.

Kod Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići k Opatu, otoku u Kornatima.

Ništa im nije radilo

''Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina'', kaže za Morski.hr zapovjednik Saša Jurat.

''Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja. Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: 'Mayday, mayday, mayday''', priča Jurat što se dogodilo. 

''Pa smo ih oko 21:30 uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali'', dodaje zapovjednik. Otkrio je i da su svi članovi posade katamarana dobro.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene