Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) ponudila je svoju pomoć i pozvala nadležna tijela u Hrvatskoj na suradnju u očuvanju Nacionalnog parka Plitvička jezera.


WWF ističe kako bi se temeljem UNESCO-va prijedloga institucije trebale čim prije usuglasiti oko te hrvatske i svjetske prirodne baštine i donijeti paket mjera kojim bi se spriječila devastacija.

Vezani članci Novi panoramski vidikovac na Plitvičkim jezerima (Foto: Dnevnik.hr) Bolji pogled na ljepote Plitvičkih jezera: Veliki slap posjetitelji mogu gledati s panoramskog vidikovca Slika nije dostupna Plitvička jezera mogla bi biti izbrisana s liste UNESCO-a

"U želji za što bržim i konkretnijim djelovanjem na spašavanju naše najvrjednije prirodne baštine - NP Plitvička jezera, WWF stoji na raspolaganju sa svojim stručnim kapacitetima. Pozivamo vas na žurne korake koje je potrebno provesti odmah", poručuje u pismu direktor WWF Adria Martin Šolar.

Nažalost, opseg i način razvoja turizma te prevelik broj posjetitelja i nedostatak plana upravljanja posjetiteljima predstavlja opasnost za Plitvička jezera, pa bi se u društvu ugroženih moglo uskoro naći to jedino područje u Hrvatskoj upisano na listu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine.

"Pozivamo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja na hitnu suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode kako bi u najkraćem roku dogovorili provedbu preporučenih mjera odnosno zahtjeva koji će se usvojiti na sljedećem zasjedanju UNESCO-va odbora", ističe Šolar. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju