Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanja sto, odgovor nijedan

Plinska afera, štrajk u pravosuđu, VSOA... Plenković na sve odmahuje rukom, ali: Sprema li se ipak propuh u Banskim dvorima?

Plinska afera i štrajk u pravosuđu dva su problema kojima se trenutno ne nazire kraj dok je sukob s Pantovčakom oko VSOA-e privremeno odložen sa strane. Premijer Andrej Plenković na sve odmahuje rukom, no nije nemoguće da se u Banskim dvorima sprema propuh.

U nezabilježenoj energetskoj krizi politika Vlade bila je osigurati opskrbu i priuštivost cijena plina, ključna je mantra premijera Andreja Plenkovića, koji i dalje nije dao odgovor niti na jedno od brojnih pitanja vezanih uz plinsku aferu.

Bilo koju kritiku na svoj i račun Vlade odbacuje, naziva fabriciranjem koje provode mediji, a mogućnost vlastite odgovornosti nastoji sasjeći u bilo čijoj primisli. 

No, USKOK je, 10 dana nakon što je eksplodirala plinska afera u javnosti, uskočio u HEP, a Plenković i dalje tvrdi da ništa ne zna i da o ničemu nema nikakve informacije, ali ih se prikuplja pa kad ih se prikupi podastrijet će i javnosti neke informacije.

Dio njih, i to onaj koji ne baca dobro svjetlo na mnoge premijeru bliske aktere, poznat je već danima preko medija. Službeno, još nema konkretnih informacija tko je sve kupovao jeftin plin i bio uključen u cijelu priču, koja je pod povećalom DORH-a od prošloga tjedna.

Jeftino je najčešće skupo

USKOK je u HEP-u vjerojatno jer je HEP plin kupovao skupo, a prodavao jeftino. U HEP-u uvjeravaju da u potpunosti surađuju sa svim nadležnim tijelima.

Dnevnik Nove TV doznao je i da je HEP, osim što je poslao dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, održao i sastanak kriznog stožera na kojem je član Uprave HEP-a Petar Sprčić upozorio i pred ostalima na sastanku na taj problem, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović mu je odgovorio da to nije tema.

Zašto je smatrao da to nije tema, Filipović bi mogao, kad se već dosad još nije o ovoj temi očitovao, reći u četvrtak u Saboru na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo na temu prodaje plina HEP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izgled VIDEO Građani su se jedva navikli na euro, a sprema se nova promjena: Pogledajte što odlazi u povijest

Tko je lagao i hoće li USKOK skočiti i do Banskih dvora?

Oporba je već uvjerena da su Plenković i Filipović lagali i poručuju da bi USKOK mogao svratiti i do Banskih dvora.

Na Markovu trgu odgovore će u srijedu na redovitom tjednom sastanku potražiti i Plenkovićevi koalicijski partneri, a u Vladi se sastao uži kabinet.

''Premijer i dalje ima našu podršku. Vrlo je neugodna situacija za koaliciju i očekujem da ćemo o tome razgovarati, ali cijela priča oko plina je toliko velika da će morati rezultirati određenom političkom odgovornošću. Vidjet ćemo čija će to glava biti'', kazao je za Jutarnji list predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je zatražila Filipovićevu ostavku, ocjenjujući da on nije dovoljno stručan i ne štiti u dovoljnoj mjeri interese poduzetnika, osobito malih.

Mediji pišu da se neslužbeno doznaje kako je Plenkoviću prekipjelo i da je spreman smijeniti i Filipovića i šefa Uprave HEP-a Franu Barbarića.

Pročitajte i ovo Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 7 Iznenadno nevrijeme Meteorolog objasnio zašto su pogriješili s prognozom: "Imate pravo ljutiti se na nas"

Hoće li Milanović sazvati izvanrednu sjednicu Sabora?

Dok se čeka razrješenje priče o HEP-u i štrajka u pravosuđu, neki se pitaju je li držanje ljudi u štrajku namjerno kako bi se spriječilo DORH i sudove da rade i postupaju.

Jedan je to od razloga, uz situaciju u VSOA-i, zbog kojih oporba očekuje i da predsjednik Republike Zoran Milanović sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

VSOA je, naime, samo privremeno skinuta s vrha dnevnog reda jer Plenković i Milanović su usuglasili Odluku o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), ali riječ je o rješenju koje ima rok od samo mjesec dana.

Nakon toga, ako ne i ranije, teško je očekivati da neće biti novih sukoba i teških riječi, a superizborna 2024. sve je bliža.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene