Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plenum Filozofskog fakuleta zatražit će smjenu Damira Borasa s mjesta dekana i profesora na fakultetu, a on ističe kako su optužbe studenata da je nasrnuo na studenticu 'preuveličana i krivo interpretirana'.


Plenum je najavio kako će Borasovu ostavku tražiti zbog, kako kažu, nasrtaja na studenticu te zbog 'besramne' promjene odluke o nenaplaćivanju školarina za studente druge i treće godine do parlamentarih izbora.

Studenti Filozofskog fakulteta, koji danas nastavljaju blokadu studentske službe, uprave, dekanata i dvorane D7, izjavili su kako je odluka da se zatraži smjena dekana i nastavi blokada donesena zbog 'besramne obmane dekana Borasa' vezane uz promjenu naputka Filozofskog fakulteta o nenaplaćivanju školarina studentima.

Studente, a i nastavnike, zaprepastilo je, kažu studenti, što je dekan najprije 'pred očima javnosti pristao da se studenti II. i III. godine preddiplomskog studija upišu bez plaćanja školarina, koje moraju uplatiti ako Ministarstvo ne podmiri obveze do 15. prosinca', a zatim već sutradan porekao i promijenio tu odluku koju je, zaključuju studenti, 'nadopunio prozirnim lažima u javnosti'.

Odluci da se zatraži njegova smjena pridonio je i, kako kažu, incident prvog jutra obnovljene blokade, kada je 'bezobzirno nasrnuo i fizički napao studenticu'. Svima koji žele relativizirati događaj studenti postavljaju pitanje što bi se dogodilo da je neki student fizički nasrnuo na profesora. Rekli su i da su se čuli s tom studenticom, koja je 'malo uznemirena ali je sada dobro'.

Potvrdili su da osim blokade, razmišljaju i o drugim metodama pristiska, te da će o tome razgovarati na sljedećim plenumima. Inače, nastava na Filozofskom fakultetu traje i studenti II. i III. godine je normalno pohađaju.

Vezani članci Srednjoškolski đački dom u Zadru Ravnatelj zadarske karantene strancima privatno naplaćivao smještaj: Odbija dati ostavku, Županija traži razrješenje Dr.sc. Miljenko Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Rektorski kolegij prihvatio Borasov prijedlog za privremenog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odluka na Senatu


Dekan Boras danas nije želio komentirati zahtjev studenata Filozofskog fakultet za njegovom smjenom, no istaknuo je kako je optužba studenata da je nasrnuo i istrgnuo fotoaparat studentici koja je snimala prvoga jutra blokade 'preuveličana i krivo interpretirana'. Kazao kako nije bilo fizičkog kontakta ni nasrtaja na studenticu te da je to potpuno izmišljen događaj u smislu posljedica.

'Snimanje fotoaparatom nije bilo slučajno, sve je preuveličano i vodi se medijski linč', ocijenio je dekan. Kazao je i kako studenti dosad nisu sprječavali zaposlenike u radu, zapitavši s koje je strane agresija.

Tvrdi i da nije promijenio odluke Vijeća Filozofskog fakulteta vezane uz naplatu školarina druge i treće godine preddiplomskog studija te da su svi znali za njih. (Hina)