Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija na Filozofskom

Dekan studentici istrgnuo fotoaparat, rektor Bjeliš traži izvještaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Filozofskom fakultetu je došlo do incidenta između studenata i dekana Borasa.

U razgovoru s dekanom Borasom doznajemo kako su studenti krivo shvatili ono što im je on još prije obećao, a incident sa studenticom nazvao je 'prenapuhanim od strane medija'. Boras tvrdi da sa studenticom nije imao fizički kontakt, ali da joj je s pravom oduzeo fotoaparat, jer se nije htjela predstaviti unutar prostorija fakulteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisalo 68 članova Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo osobu za dekanicu nakon neopozive ostavke Miljenka Šimprage Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uskratio im suglasnost Boras odbio kandidate za dekana Filozofskog fakulteta: "Daje naslutiti da neće prihvatiti nikoga tko nije po njegovoj mjeri"

Neslužbeno doznajemo da je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš od dekana Damira Borasa zatražio izvještaj o ovom događaju do sutra ujutro.

Ponovio je kako je još prije obećao studentima da do 15. prosinca, kada bi Ministarstvo obrazovanja trebalo donijeti odluku o plaćanju školarina, neće morati plaćati školarinu. Ipak, studenti zbog toga nisu izgleda upisani, jer ne mogu podizati potvrde. Dekan Boras rekao nam je kako ide na sastanak s rektorom Sveučilišta Aleksom Bjelišem.

Studenti su blokirali referadu i dekanat a to su sve snimali kamerom. Kako su ispričali studenti, njihova kolegica je išla snimiti dekana Damira Borasa kada joj je on istrgnuo fotoaparat iz ruke pri čemu je došlo do naguravanja između njih. Kako kažu studenti, studentica ima probleme s kralježnicom te je završila na Hitnoj. Još nije poznata težina njenih ozljeda. Predstavnici studenata su trenutno na razgovoru s dekanom koji je novinarima zabranio ulazak u zgradu.

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) na sinoćnjem izvanrednom sastanku donio je odluku o blokadi studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane (D7) te parkirališta fakulteta od danas. No, ipak jutros nisu blokirali parkiralište fakulteta.

Naime, kako stoji priopćenju, iako je dekan FF-a Damir Boras nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak izjavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada nakon toga po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine.

'Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako 'upisani' studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravsteno osiguranje, stipendije, studentski servis...), za koje je uvjet biti upisan na fakultet', napominje plenum FFZG-a.

Plenum od uprave i dekana zahtijeva trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novaca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

'Ne odustajemo od zahtjeva za potpuno javno financiranim obrazovanjem, poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata, te zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta umjesto putem školarina, namakne iz državnog proračuna', dodaje se u priopćenju. (D.Ma./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene