Premijer Andrej Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu gdje su razgovarali o predsjedavanju Vijećem EU-a, proširenju te raspodjeli financijskih sredstava.

Galerija


Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon maratonske saborske rasprave i jutrošnje sjednice Vlade, otišao je u Berlin k Angeli Merkel. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović javlja kako su razgovarali o više tema, jedna od njih bila je datum početka pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković brani zabranu rada nedjeljom, nije prošlo bez Milanovića: "To još nije viđeno, takvo političko divljaštvo i primitivizam" Milanović na Mirogoju zapalio svijeću povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom Milanović o zabrani rada nedjeljom: "To je predizborna finta, ništa se neće promijeniti. Ljudi rade do iznemoglosti"

"Neće to lako ići, kancelarka Merkel potvrdila je da se Njemačka protivi razdvanjaju tih dviju zemalja, nije rekla zašto", javlja Petrović.

Neslužbeno, ona smatra da bi bila loša vijest i za Sjevernu Makedoniju da dobije sama datum početka dugih i kompliciranih pregovora, prije svega zbog velikog udjela albanskog stanovnitšva u Sj. Makedoniji. Francuski predsjednik Macron pak ima dijametralno suprotno mišljenje, on je benevolentan prema Sjevernoj Makedoniji, a za Albaniju ne želi ni čuti.

"Njemačka vidi Hrvatsku kao dio trokuta, kao tampon zonu, zajedno s Austrijom i Slovenijom, između zemalja Višegradske skupine i Zapadnog Balkana za kojeg je zabrinuta", javlja Petrović.

Plenković i Merkel iza zatvorenih vrata razgovarali su gotovo sat vremena.

Glavna tema bila je predsjedanje Vijećem Europske unije. Oko jednog od prioriteta hrvatskog predsjedanja apsolutno se slažu - proširenja. Samit sa zemljama zapadnog Balkana, koji će se održati u svibnju, oboje smatraju važnim.

"Treba biti političkog karaktera, koji mora pripremati te zemlje postupno, uz osvježenu metodologiju pregovaračkog postupka za pristupanje na način da znamo točno kuda i kojom dinamikom će se te države, uz ispunjavanje kriterija kretati prema EU", rekao je Plenković.

"Pitanje otvaranja pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije stoji na dnevnom redu i bio bi važan znak kada bismo mogli napredovati u tome", smatra Merkel.

Malo manje se slažu oko raspodjele europskih financijskih sredstava, jer Njemačka spada u skupinu razvijenijih članica. No, dvoje političara poručuju kako će kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje sigurno biti postignut. Plenković i Merkel sljedećih mjeseci najavljuju usku suradnju, s obzirom na to da u lipnju predsjedanje preuzima Njemačka.

"Ne sumnjam da ćemo dobro surađivati, u prošlosti smo isto tako dobro surađivali", kaže Merkel.

Dvije zemlje povezuje i mobilnost građana. Brojni Nijemci u Hrvatskoj ljetuju, a naši državljani tamo žive.

O motivima iseljavanja mladih Plenković je govorio u intervjuu njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Izjavio je da mladi ne napuštaju Hrvatsku jer im je dosta korupcije i nepotizma, nego zato što žele u kratkom roku poboljšati svoje financije.