Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U BANSKIM DVORIMA

Plenković se sastao s generalima iz akcije Bljesak čiji progon traži BiH: ''Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje''

Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković sastao se s generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u VRO "Bljesak", a povod sastanka je bila zamolnica tužiteljstva BiH za preuzimanje kaznenog progona generala zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava.

Na sastanku je zapovjednicima objašnjena situacija, kazao je premijer Andrej Plenković, tako ''da dobiju neposrednu inofrmaciju od Vlade, a ne nekim spekulacijama''.

''Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje'', istaknuo je premijer i dodao: ''Ovim zamolnicama privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od strane nadležnih tijela BiH''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI S BIH Plenković najavio da se u četvrtak sastaje s generalima: "Optužnice ne postoje, postoji zahtjev"

''Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden'', objasnio je Plenković.

“Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje'', kazao je Plenković.

''Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave proučiti opsežnu dokumentaciju, službe će to proučiti i nakon toga ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštiti nacionalne interese i obrambeni i vojni karakter akcije Bljesak, a vodeći računa o interesima i dignitetu generala. Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunardnih sporazuma koje je RH potpisala'', kazao je Plenković i najavio da će idući sastanak biti nakon što Ministarstvo podnese detaljno izvješće.



Da je današnji sastanak vrlo dobro prošao, smatra i general Pavao Miljavac.

“Svi generali su iznijeli svoj stav i došli smo do zaključka da to preuzme Ministarstvo pravosuđa i da se nađemo nakon detaljne analize i tada bismo odlučili što i kako. U tom smjeru smo i krenuli.
A varijanta je i da to jednostavno odbijemo, Republika Hrvatska bi se na neki način riješila tog problema, a za generale bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bismo bili blokirani za svoj život i da se praktički ne mičemo iz Hrvatske'', rekao je Miljevac.

''Mislim da to nije varijanta, da je ova prva varijanta puno bolja. Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava. Ali nitko nikad nije zapovijedio da se granatiraju civilni ciljevi ili da se radi nešto što se zove ratni zločin'', kazao je Miljavac.

''Što se tiče legitimnosti Bljeska i Oluje, to nitko ne može dovesti u pitanje, one su sasvim legalne i legitimne akcije i na navjerojatan i kratak način su vratile teritorij'', poručio je Plenković.

Nije želio spekulirati zašto je moralo doći do sastanka: ''Sastanak je posljedica činjenice da je diplomatskim putem uručena zamolnica. Na nama je kao na Vladi da se o ovako ozbiljnoj temi koja se tiče hrvatskih ratnih zapovjednika na izravan i cjelovit način s prisutnošću svih ministara koji su involvirani, predstavi i objasni o čemu je točno riječ. Zašto je do toga sada došlo, o tome ćemo poslije govoriti i komentirati, ali sada ne želim spekulirati i apostrofirati nekoga da je odgovoran''.

Upitan je li razgovarao s kime u HDZ-u BiH, Plenković je odvratio da su stalno u kontaktu, a na pitanje što oni o tome kažu, poručio je: ''To ćete pustiti meni''.

''Dobro je da je do sastanka došlo, da će se ponoviti i da ćemo zauzeti konačan stav, nema disonantnih tonova, ovo je dio malo šire globalne geopolitičke igre i dobro da je došlo sastanka'', kazao je zadovoljan general Davor Domazet Lošo nakon sastanka u kratkoj izjavi novinarima na Markovu trgu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, podsjetimo, ranije je potvrdil da su zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima zaprimili diplomatskim putem 6. kolovoza.



Riječ je o postupku u kojem tužiteljstvo BiH "sumnja da je 14 državljana Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s vojno redarstvenom operacijom (VRO) 'Bljesak'".

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Uz premijera na sastanku su bili i ministri branitelja Tomo Medved, obrane Mario Banožić, uprave Ivan Malenica te vanjskih i europskih poslova  Gordan Grlić Radman, kao i premijerov posebni savjetnik Damir Krstičević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene