Obavijesti Pretražite Navigacija
PROBLEMI S BIH

Plenković najavio da se u četvrtak sastaje s generalima: "Optužnice ne postoje, postoji zahtjev"

Premijer Andrej Plenković najavio je u utorak kako će se u četvrtak sastati s vojnim zapovjednicima iz operacije "Bljesak", čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina te pojasnio kako nisu podignute optužnice te poručio kako će Hrvatska zaštititi svoje zapovjednike i vojnike.

"Najvažnija poruka našim ratnim zapovjednicima i hrvatskoj javnosti - nema nikakvih optužnica iz BiH. Optužnice ne postoje, to je važno. Postoji zahtjev, zamolnica za pravnom pomoći koji je došao diplomatskim putem iz BiH", rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Volodimir Zelenski NA MARGINAMA SAMITA Pogledajte susret premijera Plenkovića i Volodimira Zelenskog: "Skup u Moldaviji nije poruka konfrontacije" Robert Golob i Andrej Plenković "HVALA NA GESTI" Pogledajte kako se premijer Plenković snašao za put na samit u Moldaviju

Dodao je kako su tek jučer mogli vidjeti o čemu se radi. "To je velika dokumentacija koju nadležne službe proučavaju. Kada je prouče, bit ćemo svi u boljoj poziciji da prvo shvatimo u supstanci o čemu je riječ, a nakon toga da poduzmemo odgovarajuće korake", rekao je premijer.

Najavio je kako će se u četvrtak naći sa zapovjednicima u Zagrebu u Vladi, a u srijedu će javnost obavijestiti kada će se točno održati. "Na njemu ćemo im objasniti ono što do ovoga trenutka znamo, a nakon toga ćemo donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje", rekao je Plenković.

Upitan je li bolje da DORH odluči o tome, ponovio je kako će reći više kada stručne službe do kraja prouče materijal te će nakon toga izvijestiti o najboljem načinu rješavanja tog pitanja. "Zaštitit ćemo i naše zapovjednike i nacionalne interese, a vodit ćemo se bitnim načelom, načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo", poručio je.

Upitan čini li mu se da zahtjev BiH ima političku pozadinu, Plenković je uzvratio da se neće vraćati na tu temu dok se osobno ne uvjeri u detalje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je u ponedjeljak kako ne postoji pravna osnova da se u njegovoj zemlji procesuira časnike HV-a zbog sudjelovanja u operaciji "Bljesak", ali i da se takav postupak eventualno može voditi u vezi s drugim akcijama - "Maestral" i "Južni potez" na teritoriju BiH u kojima je HV sudjelovao.

Upitan smatra li to najavom nekih novih zahtjeva iz BiH, Plenković je rekao kako u ovom trenutku ne zna. "U svakom slučaju, mi ćemo znati odgovoriti na svako pitanje, svaki problem. Jako dobro znamo što su bili "Bljesak" i "Oluja", jako dobro znamo što je Hrvatska učinila za opstanak BiH", rekao je.

Nemojmo zaboraviti da je samo par tjedana nakon Srebrenice, operacija HV-a i policije omogućila da se ne samo oslobodi velik dio okupiranog područja Hrvatske, nego da dođe do spajanja s Armijom BiH kako u Bihaću ne bismo vidjeli ponavljanje Srebrenice, podsjetio je.

"Hrvatska je BiH pomogla u svakom pogledu i u vrijeme Domovinskog rata, pomaže i sada i zato želimo u otvorenom dijalogu razjasniti neke stvari ako treba. Što se tiče naših vojnika, zapovjednika, oni se nemaju ničega brinuti. Vlada će biti tu, zaštitit će ih na najbolji mogući način po načelima koja sam spomenuo maloprije", poručio je Plenković.

Upitan da komentira gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića koji je najavio ukidanje besplatnog parkiranja oko zagrebačkih zdravstvenih ustanova s obzirom na "situaciju koja je epidemiološki povoljna", odgovorio je kako za to nije čuo .

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene