Andrej Plenković (Foto: Pixsell)
Andrej Plenković (Foto: Pixsell)

Ono što je Karamarko odbacivao nakon debakla Vlade, Plenkoviću nije toliko mrska opcija.


Izaslanstvo HDZ-a jutro je na zagrebačkom groblju Mirogoj položilo vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U izaslanstvu je bio i Andrej Plenković čije se ime, za sad, najglasnije spominje u kontekstu kandidata za novog predsjednika HDZ-a.

On naglašava kako je danas prije svega fokus na odavanju počasti Franji Tuđmanu i svim braniteljima, no nije mu bilo mrsko odgovarati ni na unutarstranačka pitanja.

Podržao je, kaže, sistem izbora jedan član-jedan glas. 'Mislim da je dobro da zadržimo visoki demokratski standard koji će čelnoj osobi stranke osigurati i autoritet unutar stranke i snažan izborni legitimitet u izbornoj utakmici', rekao je Plenković.

Za kandidaturu bit će mu potrebno 5000 potpisa, a evo i što namjerava ponuditi HDZ-u.

'HDZ je najveća državotvorna i pomirbena stranka hrvatskog naroda. Želim je profilirati u okviru desnog centra.
Otvoreni smo i za razgovore i za koalicije sa strankama koje su nam bliske po svjetonazoru i programu', rekao je Plenković o potvrdio kako u obzir dolaze i Most i dosadašnji partneri u okviru Domoljubne koalicije.

Dodao je i kako se sada treba orijentirati na gospodarstvo, ali kako novu krizu nakon predstojećih izbora ne očekuje. 'Kriza je iza nas, idemo na nove izbore na kojima će rezultat biti puno uvjerljiviji. radit ću na tome da pobjednik bude HDZ', kaže Plenković.