Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEGITIMNA OPERACIJA

Plenković: ''Odbijamo zamolnicu iz BiH za procesuiranjem zapovjednika Bljeska. Hrvatska je učinila sve da BiH opstane''

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković naglasio je kako nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno posljedičnu vezu ratnih zapovjednika koji su odlučivali o oslobađanju Istočne Slavonije i bilo kakvih zločina počinjenih nad civilima.

''Ministarstvo pravosuđa temeljito je proučilo svu pristiglu dokumentaciju, a na temelju te analize Vlada RH odlučila je da donese zaključak prema kojem će obavijestiti Ministarstvo pravosuđa da odbijamo zamolnicu iz BiH za pružanjem međunarodne pravne pomoći u ovom slučaju. To smo odlučili i jer smatramo da je jedino to u nacionalnom interesu RH", izjavio je u četvrtak predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon što je u Vladi održan sastanak s generalima zapovjednicima i časnicima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak, vezano za zamolnicu iz Bosne i Hercegovine da Hrvatska preuzme procesuiranje zapovjednika Bljeska koje tamošnje tužiteljstvo dovodi u vezu s kaznenim djelima nad civilima.

Plenković je naglasio kako nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno posljedičnu vezu ratnih zapovjednika koji su odlučivali o oslobađanju Istočne Slavonije i hipotetskih zločina počinjenih nad civilima. 

Bivši načelnik Glavnog stožera OS RH, general Pavao MiIjavac, nakon sastanka u Banskim dvorima je izjavio:

''Jednoglasno je zaključeno da je ovakva odluka donesena u interesu Republike Hrvatske. Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice - mogu odgovorno reći da nikada nije bilo zapovijedi - ni pisanih, ni usmenih, koje na bilo koji način dovode u pitanje granatiranje civilnih ciljeva. Uvijek se dogodi nešto gdje postoje kolateralne žrtve, ali namjere nije bilo, niti se time možemo voditi - dapače, uvijek smo pokušavali spasiti civile.'' 

Zamoljen za komentar govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Općoj skupštini UN-a, premijer Andrej Plenković je kazao:

''Odbacujem teze da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH.Hrvatska je učinila sve da BiH opstane. Ne znam koji bi to bili akteri, možda ih Komšić može prepoznati, da dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.''

Uz premijera Plenkovića na sastanku u Banskim dvorima bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Početkom kolovoza ove godine Hrvatska dobila 'zamolnicu' Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, osumničenih za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak. Tereti ih se za kaznena djela ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja. Na popisu je 14 časnika, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet-Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene