Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagoslov grla

Plenković na obilježavanju blagdana sv. Blaža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u nedjelju na svetoj misi u zagrebačkoj župi sv. Blaža, kojom je obilježena najveća proslava blagdana Svetoga Blaža u sjevernoj Hrvatskoj.

Svetu misu je predvodio kancelar Varaždinske biskupije Antun Perčić, koji je pozvao vjernike da ostanu predani i dosljedni vjeri u Isusa Krista.

Premijer je na kraju mise u sklopu crkvenoga obreda primio i blagoslov grla za zdravlje glasnica, a potom je pogledao prve hrvatske jaslice koje su nedavno obilježile stoti rođendan.

Plenković je župljanin župe sv. Blaža, a kao posljednju skupinu koju je ugostio kao europarlamentarac u listopadu 2016. u Bruxellesu bilo je 16 mladih iz župe sv. Blaža koji su sudjelovali na konferenciji o sv. Blažu i valorizaciji hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu.

Protekla tri dana u zagrebačku crkvu sv. Blaža brojne pjevače i govornike te sve one koji koriste glas privlačio je blagoslov grla, obred koji seže u daleko 6. stoljeće, pri čemu se rabe dvije prekrižene svijeće i moli se zagovor za zdravlje glasnica.

O raširenosti čašćenja sv. Blaža svjedoči i podatak da je svjetski poznati tenor Placido Domingo u ljeto 2003. godine, uoči koncerta koji je održao u pulskoj Areni, inzistirao da zajedno sa svojom suprugom Martom ode u vodnjansku crkvu kako bi zahvalio sv. Blažu, pred njegovom relikvijom, za oporavak od posljedica teške bolesti grla. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene