Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šetnja koja se ne propušta

Jedna potpuno drugačija priča o potresu: Doputovala je iz daleke 1880. godine kako bi građane podsjetila zašto je Zagreb - najljepši grad

Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 4
Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 1 Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 2 Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 3 Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 3 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 4 Josipa Šiklić i Matina Tenžera - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Šiklić Galerija 1/5 >>
Već ove subote Plemenita Agramerica vodi sve zainteresirane na besplatnu gradsku turu inspiriranu nedavnim potresom. Budući da je i sama doputovala kroz vrijeme i proživjela veliki zagrebački potres, zna kako građane umiriti i vratiti im osmijeh na lice.

Jedna potpuno drugačija priča o potresu. Plemenita Agramerica morala je doputovati iz 1880. godine da građane podsjeti zašto je Zagreb najljepši grad.

Pročitajte i ovo Zagreb opet smrdi - 4 Gledaju kako isparava Smrad je toliko jak da djeca u školi i vrtiću ne izlaze van: "Curi vam nos, suze oči, jednostavno vas tjera na povraćanje" Dijete u vrtiću, ilustracija 10 novih vrtića Pripremite dokumentaciju na vrijeme: Počinju upisi za najtraženija mjesta u gradu!

''Vidite, mi Agrameri smo jako otporni ljudi. Neki veliju da nas krasi optimizam ludi. Jer pogledajte, makar je auzvinklan, ovo je i dalje naš grad'', kaže Plemenita Agramerica, odnosno Josipa Šiklić. A naš glavni grad zaslužuje samo najbolje. Zato se ova Agramerica vratila iz prošlosti Orient Expressom ne bi li umirila građane koji su 22. ožujka doživjeli veliki stres.

''Objašnjava kako smo mi preživjeli tadašnji potres iz mojega vremena i vraća natrag osmijeh na lice'', kaže Agramerica i dodaje da su potres preživjeli ''bez štresa, s dobrim snažnim hercom zagrebačkim i s agramerskim manirima''.

Zanimljivosti o glavnom gradu

Ova šarmantna Istrijanka Zagrebom vodi ljude posljednje tri godine. ''Praška je zanimljiva zato što je nekada bila srce, odnosno početak trgovine i finog rafiniranog obrtništva u Zagrebu. Ovdje je stanovao jedan jako važan čovjek i za kojeg puno građana ne zna da je na Praškoj broj 3 imao svoj ured. I njegovo ime je bilo Eduard Slavljoub Penkala'', kazala je Agramerica na svojoj najnovijoj turi pod nazivom "Bez potresa, prosim lepo".

Tako posjetitelji od Agramerice mogu naučiti i da je boja tinte označavala kakve je naravi pismo. Primjerice, ljubičasta je tinta bila rezervirana za pisma upućena – ljubavnicima.

Desetak tura u Zagrebu

Na kraju svake ture posjetitelji zapisuju što su novo naučili i koje ih uspomene vežu uz Zagreb. Prva grupa posjetitelja očekuje se u subotu 13. lipnja u 20 sati na Trgu kralja Tomislava. ''Zdenac života je jedan jako lijepi simbol. S njim ćemo završiti turu jer ništa što je u Zagrebu od Meštrovićeve ruke poteklo nije u potresu doživjelo nikakva veća oštećenja'', kaže Josipa i otkriva tek djelić znanja s jedne od desetak tura kojim ćete Zagreb zavoljeti još više.

Dvosatno vodstvo putevima potresa je besplatno, a uspomena s ture pravo malo bogatstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene