Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne odustajemo od brodogradnje"

Obustavljen stečaj Brodosplita: Na račun uplaćeno 24 milijuna eura

Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, pa se u petak na Trgovačkom sudu u Splitu neće održati ​najavljeno ​zakazano ročište za otvaranje stečaja, doznaje se na sudu.

​​Kako je Hini potvrdila predsjednica splitskog Trgovačkog suda Franka Buzov, obustavljen je postupak za otvaranje stečaja Brodosplita s obzirom da su na račun uplaćene neizvršene osnove od 23,8 milijuna eura.

Oglasio se i Brodosplit, objaviši sudsko rješenje o obustavi postupka za utvrđivanje razloga za stečaj.

"Ne odustajemo od brodogradnje i radimo na normalizaciji poslovanja Brodosplita. Osigurali smo sredstava za redovno poslovanje, odblokirali račun, a time i otklonili razlog za pokretanje stečajnog postupka. Iz tog razloga je ročište za utvrđivanje stečajnih razloga sazvano za petak 24.03.2023. otkazano", kažu iz Brodosplita.

"Uskoro ćemo osigurati financiranje projekata u tijeku koji su obustavljeni zbog više sile, odnosno posljedica rata u Ukrajini. Na žalost, u posljednjih godinu dana smo izgubili dva ugovora, ali imamo projekte u tijeku i ugovoren brod za Storyline, što popunjava naše kapacitete do 2027. godine", dodali su.

Pročitajte i ovo Brodosplit - 1 Ročište u petak DORH potvrdio za Dnevnik Nove TV: Izvidi o kaznenim prijavama oko Brodosplita su u tijeku

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Nove TV i sugovornik STREPNJA ZA RADNA MJESTA Dnevnik Nove TV doznaje: Sud odbio Debeljaka, Brodosplit do kraja idućeg tjedna u stečaju?

Fina je podnijela​ ​prijedlog za stečaj Brodosplita ​koji je na sud stigao 10. ožujka, a objavljen je i na eOglasnoj ploči​, pa je za 24. ožujka u 10 sati ​bilo ​najavljeno ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečaja.

To je uslijedilo nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbu vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka na odluku splitskog Trgovačkog suda o pokretanju novog predstečajnog postupka.

VTS je dao za pravo sucu Ivanu Čuliću da nakon obustave postupka predstečajne nagodbe po službenoj dužnosti nastavi voditi postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodosplitom.

VTS smatra da se stečaj može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obveza prema vjerovnicima.

Izjavu o novonastaloj situaciji u 16 sati novinarima će ispred zgrade Trgovačkog suda dati predsjednica Franka Buzov.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene