Radnice šibenske Revije, posrnulog tekstilnog diva, Praznik rada ne slave. Kažu da nemaju zbog čega. Punih 18 godina čekaju mukotrpno zarađene plaće. Imovina i strojevi Revije u četvrtak će se u Šibeniku prodavati po 22. put. Najdulji je to stečaj u Hrvata, kojemu se ne nazire kraj.

Galerija Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) +0 Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr)

Jadranka Košarić radila je u Reviji nepunih 27 godina, a Radojka Pekas 32. Ondje su provele najbolje godine života.

Vezani članci Gradonačelnik Primoštena Stipe Petrina Stipe Petrina o uhićenju sutkinje: "Zašto nije kažnjeno vijeće koje je potvrdilo njenu presudu?" Tvornice Revije - 1 Tvrtka u stečaju, radnice ostale bez osam plaća, ali je zato stečajni upravitelj isplaćen: "Ostala sam bez riječi..."

Ožujak 2001., dan kad je u stečaj otišla šibenska konfekcijska tvrtka, pamte kao da je bio jučer. ''Kad su žene izišle iz Revije, kad je nama rečeno da možemo ići kući. Ja sam ostala tu sama i pogledala na ovaj sat i sat je stao na 14:05'', priča Jadranka.

Doslovce, ovdje kao da je vrijeme stalo. Igle, konci, borosane, zapakirana odjeća. Šivalo se ovdje za najpoznatije svjetske modne brendove, no ono što su ove žene zaradile prije gotovo dva desetljeća kao da je otišlo u vjetar.

''Džabe smo pisali tih osam mjeseci, nismo ništa dobili. I sad to tražimo'', kazala je Jadranka. ''Svoja potraživanja čekamo 18 godina, 18 godina tuge, jada, borbe za život'', dodaje Radojka.

Bore se i za egzistenciju. Jer, kažu, od mirovine koja jedva doseže dvije tisuće kuna nije lako živjeti. A godinama se pitaju zašto i kako?

Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U 18 godina dugom stečaju 300-tinjak radnica osim plaća čeka i odgovore. Tko je uništio ovog tekstilnog giganta i zašto Revija sve to vrijeme nije prodana?

Stečajni upravitelj Ivan Rude prstom upire u državu jer je Ministarstvo financija najveći vjerovnik. ''Rekao sam vam da je razlog što država ne vidi da je to tragedija. Neće skinuti cijenu, neće preuzeti nekretninu, a ona propada. Mi smo u pat-poziciji'', rekao je Ivan Rude.

''Svi ti proizvođači koji su htjeli preuzeti radnike, odnosno radnice, i preuzeti nastavak proizvodnje te izvanredne tvrtke, sve je to palo u vodu'', rekao je Vedran Uranija, pravni povjerenik SSSH Zadar.

Sve ovo, kaže, traje 18 godina jer Zakon to omogućava. Stečaj je otvoren dok je na snazi bio stari Stečajni zakon, koji ne propisuje vremensko ograničenje. No sindikalisti tvrde da im je dosta čekanja. Pisali su mjerodavnima, ali odgovor nisu dobili. Zato će uskoro i na Markov trg.

Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''I da se tamo osobno zatraži, predloži, apelira, na predsjednika Vlade, na državni vrh, da ustupe dio potraživanja u korist njih'', dodaje Uranija.

''Molim sve u Vladi, molim i Predsjednicu, i premijera, ma sve kompletno da nam naprave uslugu. Neka nam daju barem naših osam plaća'', rekla je Radojka.

Tome se nadaju proda li se, napokon, imovina Revije. Nekoć je vrijedila 20, danas šest milijuna kuna. No dostojanstvo ovih žena nema cijenu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju