Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

hrvatska posla

Zašto ove radnice nisu slavile Praznik rada: Firma u stečaju 18 godina, a one još uvijek čekaju svojih 8 zadnjih plaća

Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr)
Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Radnice šibenske Revije, posrnulog tekstilnog diva, Praznik rada ne slave. Kažu da nemaju zbog čega. Punih 18 godina čekaju mukotrpno zarađene plaće. Imovina i strojevi Revije u četvrtak će se u Šibeniku prodavati po 22. put. Najdulji je to stečaj u Hrvata, kojemu se ne nazire kraj.

Jadranka Košarić radila je u Reviji nepunih 27 godina, a Radojka Pekas 32. Ondje su provele najbolje godine života.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Slika nije dostupna Prodan dio imovine šibenske Revije Napokon dobra vijest za radnice hrvatskog rekordera po trajanju stečaja

Ožujak 2001., dan kad je u stečaj otišla šibenska konfekcijska tvrtka, pamte kao da je bio jučer. ''Kad su žene izišle iz Revije, kad je nama rečeno da možemo ići kući. Ja sam ostala tu sama i pogledala na ovaj sat i sat je stao na 14:05'', priča Jadranka.

Doslovce, ovdje kao da je vrijeme stalo. Igle, konci, borosane, zapakirana odjeća. Šivalo se ovdje za najpoznatije svjetske modne brendove, no ono što su ove žene zaradile prije gotovo dva desetljeća kao da je otišlo u vjetar.

''Džabe smo pisali tih osam mjeseci, nismo ništa dobili. I sad to tražimo'', kazala je Jadranka. ''Svoja potraživanja čekamo 18 godina, 18 godina tuge, jada, borbe za život'', dodaje Radojka.

Bore se i za egzistenciju. Jer, kažu, od mirovine koja jedva doseže dvije tisuće kuna nije lako živjeti. A godinama se pitaju zašto i kako?

Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U 18 godina dugom stečaju 300-tinjak radnica osim plaća čeka i odgovore. Tko je uništio ovog tekstilnog giganta i zašto Revija sve to vrijeme nije prodana?

Stečajni upravitelj Ivan Rude prstom upire u državu jer je Ministarstvo financija najveći vjerovnik. ''Rekao sam vam da je razlog što država ne vidi da je to tragedija. Neće skinuti cijenu, neće preuzeti nekretninu, a ona propada. Mi smo u pat-poziciji'', rekao je Ivan Rude.

''Svi ti proizvođači koji su htjeli preuzeti radnike, odnosno radnice, i preuzeti nastavak proizvodnje te izvanredne tvrtke, sve je to palo u vodu'', rekao je Vedran Uranija, pravni povjerenik SSSH Zadar.

Sve ovo, kaže, traje 18 godina jer Zakon to omogućava. Stečaj je otvoren dok je na snazi bio stari Stečajni zakon, koji ne propisuje vremensko ograničenje. No sindikalisti tvrde da im je dosta čekanja. Pisali su mjerodavnima, ali odgovor nisu dobili. Zato će uskoro i na Markov trg.

Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''I da se tamo osobno zatraži, predloži, apelira, na predsjednika Vlade, na državni vrh, da ustupe dio potraživanja u korist njih'', dodaje Uranija.

''Molim sve u Vladi, molim i Predsjednicu, i premijera, ma sve kompletno da nam naprave uslugu. Neka nam daju barem naših osam plaća'', rekla je Radojka.

Tome se nadaju proda li se, napokon, imovina Revije. Nekoć je vrijedila 20, danas šest milijuna kuna. No dostojanstvo ovih žena nema cijenu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene