Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi "za slučaj Vrbani" utvrdilo je na temelju analitičkih podataka da je pitka voda u zgradama u zagrebačkom naselju Vrbanima 3 zdravstveno neispravna, ali da oni koji su pili tu vodu zbog koncentracija i kratkoće izloženosti ne bi trebali očekivati nikakve štetne učinke.


Krizni stožer Ministarstva zdravstva priopćio je da su u zgradama u Vrbanima 3, u Palinovečkoj ulici 19, ulazima I, J, K i L, višestrukim uzorkovanjem na većini mjerenih mjesta utvrđene povišene vrijednosti mineralnih ulja u vodi za piće.

Vezani članci Vojska dovozi kontejnere u Banovinu - 3 Mnoge obitelji još nisu dobile kontejnere, ali pomoć i dalje stiže. Crveni križ počinje s drugačijim režimom rada, pogledajte kakve su novosti Renato Petek Renato Petek: 60 tisuća Zagrepčana još nemaju priključak na gradski vodovod, a plaćaju jednaki prirez

U znatno manjem opsegu sličan se problem povremeno i nepravilno javlja u nekim drugim zgradama u tome naselju.

Povjerenstvo je na današnjem sastanku zaključilo da zbog dostupnosti zdravstveno ispravne pitke vode u Zagrebu vodu u ulazima I, J, K i L ne bi trebalo upotrebljavati osim kao tehničku vodu za ispiranje zahoda. Stoga je potrebno što hitnije učiniti sve kako bi se otkrio i uklonio uzrok onečišćenja, kaže se u priopćenju, koje je za Povjerenstvo potpisao prof. dr. Franjo Plavšić.

Povjerenstvo međutim, napominje da treba razlikovati zdravstvenu ispravnost od opasnosti ili rizika za zdravlje. Onečišćivači zbog toksikoloških svojstava i koncentracije nisu akutna opasnost za zdravlje i praktički nije moguće očekivati ikakve štetne posljedice ako se takva voda u kraćem razdoblju pije, u njoj kuha hrana ili služi za pranje.

Ne bi trebalo očekivati ni štetne učinke njezina dugotrajna uzimanja, kažu u Povjerenstvu, koje navodi da su po podatcima Svjetske zdravstvene organizacije i uputama EZ-a koncentracije nađene u vodi višestruko niže od onih koje izazivaju prve blage štetne učinke.

Povjerenstvo je zaključilo da je voda na javnoj vodoopskbrnoj mreži zdravstveno ispravna jer u gradskoj mreži šire i uže okolice nakon uzorkovanja na hidrantima istog područja nikad nigdje nisu nađeni slični nalazi mineralnih ulja.

Dodatnim pretragama pokazano je da su konstituenti nespecifična parametra mineralnih ulja bili etilbenzen, ksilen i povremeno toluen, što je potvrđeno u zemlji i inozemstvu.