Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku raznoraznih afera

Pitamo se: Čemu služe Nadzorni odbori?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč tome što u mnogima sjede i ministri, državna poduzeća grcaju u gubicima, a Uprave pune Remetinec.

Dalmacijavino, nekad proizvođač poznatih vina, danas je još jedan državni gubitaš, a Nadzorni odbor, očito, nije baš pomogao. Croatia osiguranje zato posluje pozitivno, ali navodno i s nizom nepravilnosti, iako je ministar Šuker u toj tvrtki prvi čovjek Nadzornog odbora. Postavlja se logično pitanje, koja je onda uloga odbora, nadzirati, ili samo promatrati?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Depozit bez pokrića (Ne)Moguća misija: Jurčić traga za Podravkinim blagom Slika nije dostupna I službeno postao predsjednik NO-a Jurčić na čelu Podravke i traži smjenu pritvorenih menadžera

>> Podravka platila 102 milijuna kuna jamstva Fima grupi

'Definiranje ciljeva skupa s upravom, nadziranje i izvršavanje tih ciljeva i kontrolni mehanizmi da ne bi nešto krenulo krivo', tvrdi Ljubo Jurčić, šef Nadzornog odbora Podravke. Krivo je, ipak, krenulo mnogo toga. Podravka je, nagađa se, oštećena za više stotina milijuna kuna, prema nekim podacima, HAC i za nekoliko milijardi. Goleme cifre tek se zbrajaju, a Jurčić koji nakon afera u Podravci sjedi u vrućoj fotelji, zna da je jednostavna definicija u praksi nešto sasvim drugo.

Na interes građana se najmanje misli

'Idemo na striktno definiranje Podravke, da se poveća efikasnost, da se smanji zaduženost, da se poveća tržište, da se poveća efikasnost tehnologije i tako dalje', dodaje Jurčić. 'Temeljni cilj je zaštititi interes građana koji su porezni obveznici, koji su korisnici proizvoda i usluga tih javnih dobara. U suprotnom , to ne bi trebala biti javna poduzeća nego bi bila privatna ili mješovita', kaže Esad Čolaković, iz Udruge menadžera. Nažalost, na interes građana najmanje se misli, a državna poslovna poduzeća tretiraju se kao političko samoposluživanje. Rezultati su najmanje bitni i upravo to je osnovna razlika državnih i privatnih poduzeća.

'U privatnim tvrtkama se upravlja manirima dobrog gospodarstvenika i pazi se na kapital koji je povjeren upravama i nadzornim odborima po principu miš - mačka - pas', tvrdi Vladimir Ferdelji, predsjednik Uprave jedne privatne tvrtke. Drugim riječima, kontrolira se i najmanji detalj. Jedina veza ostaje udobna fotelja, u kojoj ništa ne radite, a za to primate plaću i još k tome na odgovornost nitko ne proziva. Tko takav posao ne bi poželio?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene