Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jamstvo

Pismo Jadranke Kosor švedskom Predsjedništvu Vijeća EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U cijelosti prenosimo pismo predsjednice vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor švedskom Predsjedništvu Vijeća Europske unije.

'Poštovani predsjedniče Vlade,

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Zbijanje redova Ima li još šokova ovog petka? SDP se okupio na sjednici Predsjedništva Švedska vojska, ilustracija Ključna uloga Mogu li oni riješiti problem Ahilove pete NATO-a? "Mi smo jedna od rijetkih nacija koje se mogu nositi s ovakvim okruženjem"

Na sastanku s predsjednikom Vlade Borutom Pahorom u Trakošćanu 31. srpnja 2009. složili smo se da su nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU, kao i rješenje bilateralnog graničnog spora uz olakšavanje EU, dva cilja za obje zemlje, Hrvatsku i Sloveniju.

U tom kontekstu, s namjerom da se otklone rezerve koje Slovenija ima glede nekoliko pregovaračkih poglavlja, u ime hrvatske Vlade, željela bih izjaviti da niti jedan dokument u našim pristupnim pregovorima s Europskom unijom ne može prejudicirati konačno rješenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Gore izrečeno odnosi se na sve dokumente i stajališta bilo napisana ili podnesena usmeno, uključujući, između ostalog, zemljovide, pregovaračka stajališta, pravne akte i druge dokumente u bilo kakvoj formi, proizvedene, predstavljene ili navedene od strane Republike Hrvatske u okviru pristupnih pregovora s EU. To se isto odnosi i na sve dokumente EU i stajališta koja navode ili sažimaju gore navedene dokumente ili stajališta.

Rješenje ili način rješavanja graničnog spora tražit će se u nastavku pregovora između Hrvatske i Slovenije uz olakšavanje EU. Također je usuglašeno da će obje strane nastaviti pregovore o rješavanju graničnog spora podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom (Odluka Vijeća 2008/119/EC) i s namjerom da ih ispune. Obje su strane isto tako suglasne da 25. lipnja 1991. predstavlja osnovu za razrješenje graničnog spora i da niti jednom dokumentu ili radnji poduzetoj jednostrano od ijedne od strana nakon tog datuma neće biti dan pravni značaj za zadaće bilo kojeg arbitražnog suda, ili bilo kojeg drugog postupka povezanog s rješavanjem graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, koji će biti ovlašten od Hrvatske i Slovenije razriješiti granični spor, i ne može, ni na koji način, prejudicirati ishod postupka.

Imajući u vidu da smo na odgovarajući način otklonili zabrinutost Slovenije vezanu za prejudiciranje granice između Hrvatske i Slovenije, pozivamo švedsko Predsjedništvo da sazove Međuvladinu konferenciju kako bi se odmah nastavili pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom.

Poštovani predsjedniče Vlade, primite izraze mog osobitog poštovanja.' (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene