Pirotehničari su danas krenuli u štrajk. Nakon više od 5 mjeseci neuspješnih pregovora s Udrugom poslodavaca odlučili su svoja prava tražiti sindikalnom akcijom.


Prosvjedna povorka pirotehničara u štrajku krenula jeu 11:30 sati s Trga dr. Franje Tuđmana, a u 12 sati su stigli na Trg bana Jelačića. Na konferenciji za novinare govorili su predstavnici Novog sindikata, Samostalnog sindikata Hrvatske i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja.

Vezani članci Ilustracija Počeo najveći štrajk u posljednjih 30 godina, zemlja u blokadi: "Željezničari tjeraju putnike, ljude koji se voze na posao" Štrajk željezničara u Velikoj Britaniji 50.000 željezničara ide u najveći štrajk u posljednjih 30 godina, a odvjetnici će propuštati ročišta

Pirotehničari traže povećanje maksimalne plaće za tisuću kuna i poboljšanje uvjeta rada. U Hrvatskoj je još nerazminirano 666 kilometara četvornih, a HCR se obvezao da će posao biti dovršen do 2019.. Ovim tempom, tvrde pirotehničari, posao bi se mogao odužiti do 2032.

Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga humanitarnog razminiranja pozvala je sindikate i zaposlene u humanitarnom razminiranju da odustanu od štrajka, ističući kako zahtjev sindikata za povećanjem prava u kolektivnom ugovoru nije realan niti odgovoran u vrijeme kad nedostaje novca za razminiranje.

>> Pirotehničari sutra kreću u štrajk

Štrajk zaposlenih na poslovima razminiranja u organizaciji Novog sindikata (NS), Samostalnog sindikata Hrvatske (SSH) i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja (HSHR) smatraju neutemeljenim i suprotnim interesu i zaposlenih i poslodavaca.

'Ultimativni zahtjev sindikata za povećanjem prava u kolektivnom ugovoru u ovo iznimno zahtjevno vrijeme krize i smanjenih budžeta za razminiranje ne smatraju ni realnim ni odgovornim zahtjevom socijalnog partnera' te pozivaju na konstruktivan i odgovoran socijalni dijalog kako bi se postigao najbolji mogući obostrano prihvatljiv dogovor oko uvjeta rada i radnih prava svih zaposlenih u sektoru.

Navode da sindikati u pregovorima o sklapanju novog kolektivnog ugovora traže povećanje bruto plaće pirotehničara za 25 posto za puni radni mjesec (s 12.000 na 15.000 kuna), odnosno povećanje bruto plaće pirotehničara veće od 130 posto (s 3.300 na 7.800 kuna) za neradni mjesec u kojem vremenske prilike ili nedostatak sredstava iz proračuna ne dozvoljavaju izlazak na teren. Istovremeno, napominju, realizacija sredstava za razminiranje predviđena Nacionalnim programom protuminskog djelovanja RH u posljednjih se nekoliko godina, pa i ove, kreće znatno ispod polovine planiranih sredstava. U Udruzi su izračunali da bi trošak ispunjavanja zahtjeva sindikata bio veći od ukupnog proračuna za razminiranje u 2013. godini.

U HUP-Udruzi humanitarnog razminiranja napominju da zbog takve situacije na tržištu kao odgovorni poslodavci ne mogu pristati na postavljene uvjete sindikata jer ih nisu u mogućnosti ispuniti.

Naglašavaju da su nakon isteka kolektivnog ugovora krajem listopada 2012. nastavili poštivati sva prava zaposlenih po tom ugovoru. Navode kako u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru zastupaju stav da se dosegnuta prava zaposlenih zadrže i dalje, a minimalno do kraja ove godine do kada bi trebao biti definiran budžet za sljedeću godinu, ali i donesen novi Zakon o protuminskom djelovanju čije će odredbe u najvećoj mjeri definirati uvjete rada u sljedećim godinama.

Sindikati su najavili da će 26. lipnja prekinuti razminiravanje i početi štrajk koji će trajati dok se ne postigne dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Predsjednik NS-a Mario Iveković rekao je prošlog tjedna kako u pregovorima, koji su počeli krajem veljače, nisu uspjeli dogovoriti ni plaću niti ostala primanja, terenske dodatke, regres i božićnicu, a ponuda poslodavaca je, po njegovoj ocjeni, ispod svake razine dostojanstva u toj djelatnosti. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju