Hrvatska u ovim vrućim vremenima posebno prati stanje na obali. Dugo razdoblje bez kiše, vrućine, ali i ljudski nemar, često su glavni uzročnici požara. A kako obrana od požara izgleda u sezoni 2020. za Dnevnik Nove TV otkrio je Krešo Tuškan, general Zapovjedno operativnog zapovjedništva Glavnog stožera OS RH.

Galerija


Pune ruke posla imaju piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Piloti u Divuljama neumorno rade, a najčešće je riječ o spašavanju ljudi koji se zateknu negdje na planini ili se pomaže akcijama HGSS-a te Hitnoj pomoći u prijevozu pacijenata do bolnice na splitskim Firulama.

Vezani članci Brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Zapovjednik 93. krila HRZ-a o istrazi pada aviona: "Nema crne kutije. Postoji uređaj koji bilježi određene parametre" Natporučnik Marko Novković Objavljeno nedavno napisano dirljivo pismo poginulog pilota: "Moraš shvatiti da je samo jedan život. Istražuj, ispituj, riskiraj... probaj sve!"

General Krešo Tuškan na pitanje ima li HRZ ove sezone manje posla, s obzirom na manji broj turista, kaže da oni taj pad ne osjećaju. ''Ove godine imamo više od 400 akcija Hitne pomoći, što je slično kao prošle'', kazao je.

Kada je riječ o požarnoj sezoni, Tuškan ističe da je situacija nešto drugačija nego prošle godine.

''U proljeću smo imali manje požara nego prošle godine, ali sezona je još u tijeku. Vrućine su tek pred nama. Naša udarna zaštita su protupožarni avioni, kanaderi i air tractori. Novina je i u sustavu, ne samo u kanaderima. Naime, od 2017. godine i požara u Splitu radi se na konstantom unaprjeđenju sustava. Puno se uložilo u senzore snimanja iz zraka i nedavno smo testirali uživo snimanje, tako da imamo direktnu snimku iz aviona u ono što se događa na terenu'', objasnio je Krešo Tuškan.