Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najčuvanijih zatvorenika u Hrvatskoj, Hrvoje Petrač, prije otprilike dva mjeseca dobio je dopust da ode sinu Novici na vjenčanje u Zagrebu. Ono što čudi, jest kako je to učinio bez inače sveprisutne i opsežne pratnje.


Da mu je uprava pulskog zatvora zatvora odobrila dopust na 24 sata, potvrđeno je na svim relevantnim razinama, piše Novi list, a uz prethodno pozitivno mišljenje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Po Petrača je stigla obitelj te ga je nakon održanog vjenčanja idući dan i bez ikakvih problema vratila na odsluženje zatvorske kazne.

Za MUP bezopasan, za pravosuđe i dalje ugrožen i opasan

Vezani članci Slika nije dostupna Alica Petrač: Vrši se pritisak na odluku o pomilovanju Slika nije dostupna Odbije li Petrač svjedočiti čeka ga još mjesec dana zatvora?

S obzirom na ovu činjenicu, postavlja se pitanje zašto je Petraču onda potrebno čak šestero ljudi pet dana u tjednu za siguran put do Poliklinike Peharec, gdje obavlja terapiju i natrag. Odgovor leži u tome, piše Novi list, što MUP s jedne strane Petrača ne smatra opasnom ili ugroženom osobom, a Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa misli upravo suprotno. Loris Kozelac, načelnik PU istarske, tvrdi kako se ta postaja odaziva na zahtjev pulskog zatvora u provedbi mjera sigurnosti njegovim službenicima. Miroslav Mihoci, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, s druge strane, jednostavno se poziva na Zakon o izvršavanju kazne zatvora i slučaj dalje ne komentira. Iznenađuje i to da Petračevi odvjetnici Rajko Mlinarić i Ljubo Pavasović Visković, o njegovom izvanrednom dopustu nisu znali ništa, piše Novi list.