Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom Dana očeva

'Moj otac je uvijek bio prijateljski nastrojen prema meni i sestrama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očevi, jeste li znali da se danas obilježava vaš dan? 19. ožujka slavi se u vaše ime. Povodom Dana očeva razgovarali smo s jednim poznatim tatom - voditeljem Dnevnika Nove TV, Petrom Perežom.

Što po vama čini dobrog oca i uspijevate li se toga držati?

Otac koji zna pohvaliti i koji zna pokuditi, usmjeriti i podržati ispravno ponašanje, te postaviti granice koje se ne smiju prelaziti. U svojim odlukama treba biti pravedan i dosljedan, jer sve pada u vodu ako dijete osjeti da ponekad zbog linije manjeg otpora ne provodite svoje odluke, obećanja, nagrade ili ograničenja.
 
Koji je u današnjem svijetu, koji je užurban i snažno naslonjen na tehnologiju, najveći izazov za očeve?

Upravo to – biti dosljedan, ali i angažiran. Svojoj djeci još uvijek ograničavam korištenje tehnologija, gdje su tjelesno pasivni, a mentalno i duhovno jako angažirani. Stalno im treba davati poticaj i prostor da izraze svoju dječju maštu, kreativnost i fizički oslobode energiju koje imaju, kao i svako dijete, napretek!

Pročitajte i ovo Ksenija Kardum Osvojena Večernjakova ruža Vrijedno priznanje za Dnevnik Nove TV: "Srce nam je veliko kao kuća. Ovo je velika čast, beskrajno hvala našim gledateljima" Slika nije dostupna Poseban Dan očeva "Kad ostanete sami sa sedmero djece nema te teškoće koju ne možete prijeći"

FOTO Dirljive fotografije očeva koji su prvi put u ruke primili svog sina
 
Na koji način ste odgajani i na što je u Vašem karakteru najsnažniji utjecaj imao vaš otac?

Moj otac je uvijek bio prijateljski nastrojen prema meni i sestrama. Motivirao nas je da se igramo, zabavljamo, okušavamo u sportovima i društvenim aktivnostima. Uvijek je bio predvodnik igre i zabave. Mi smo ponekad njega morali moliti da se uozbilji u igri! Rijetko je nastupao s pozicije autoriteta i stalno je razgovarao s nama. Nikada nije fizički kažnjavao, već smo o svemu razgovarali. Ali znali smo da nakon svake naše nepodopštine slijedi „tatina misa“ i „propovijed“, haha!
 
Postoji li neka očeva lekcija ili savjet koji Vam je najviše u životu značio?

Uvijek me je ohrabrivao i nikada me nije podcjenjivao. U njegovim očima sam se uvijek činio velikim i doraslim za bilo kakve životne izazove.
 
Danas kad ste i sami roditelj dvaju sinova, prepoznate li ikad svog oca u sebi?

Sve više i više! Ponekad čak i one stvari koje su mi kao djetetu koje se bori za svoje „uvjete“ smetale, zapravo vidim koliko su bile ispravne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene