Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grbin za Dnevnik Nove TV

'Nadao sam se da više nećemo govoriti o 90-ima i 40-ima, ali očito sam bio u krivu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač razgovarala je s Peđom Grbinom.

Kakva će SDP biti oporba u Saboru?

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

Cilj SDP-a je da u ovom saborskom mandatu bude konstruktivna oporba, da ukazuje na sve one propuste novoformiranih vladajućih, dakle koalicije HDZ-a i Mosta, da ukazuje na ono što ne valja i naravno da predlaže izmjene tih akata i svoje akte koje smatramo da bi bili bolji od prijedloga.

Je li konstruktivan bio napad Zorana Milanovića koji je novu većinu u Saboru nazvao špijunskom, proustaškom, kriminalnom?

Gospodin Milanović je iznio svoje viđenje, a ja vjerujem da i velik dio javnosti dijeli njegovo mišljenje zato što i ponašanje nekih izabranih predstavnika te većine itekako opravdava njegove stavove.

Dijelite li vi to mišeljenje?

U bitnome dijelim.

Kakva je sudbina Zorana Milanovića u vašim očima i očima SDP-a s obzirom da nije uspio zadržati vlast?

SDP je demokratska stranka. U vrlo kratkom roku nakon provedenih parlamentarnih izbora obvezni smo provesti unutarstranačke izbore. Po našem statutu svaki član se može sam kandidirati, za kandidaturu je potrebno prikupiti potpise i vidjet ćemo što će članovi stranke odlučiti.

Mislite li da bi gospodin Milanović trebao dati mandat na raspolaganje?

Kao što sam rekao, u SDP-u svaki član se može kandidirati, o predsjedniku stranke odlučuje svaki član stranke tako da ne vidim boljeg načina za davanje mandata na raspolaganje od toga da članovi stranke odluče tko ih treba u sljedećem razdoblju voditi.

Očekujete li da će se on ponovo kandidirati?

To morate njega pitati.

Bilo je glasovanje o predsjedniku Sabora. Zašto SDP nije podržao gospodina Reinera?

SDP je smatrao da u skladu s dobrom parlamentarnom praksom koja već godinama postoji u Hrvatskom saboru ne treba isticati svojeg kandidata niti treba biti protiv istaknutog kandidata većine. S druge strane ponašanje te većine zadnjih nekoliko dana, a budimo realni i govor koji je gospodin Reiner imao nakon što je izabran za predsjendika Sabora, ukazuju da je naša odluka da ga ne podržimo bila ispravna.

Hrvatski državni sabor ili Hrvatski sabor?

Pažljivo sam slušao govor gospodina Reinera. Nadao sam se da će se u njemu naći nešto što bi ukazivalo kako poboljšati rad Hrvatskog sabora, jedino što je o radu Hrvatskog sabora rekao je prijedlog za promjenu naziva. Žao mi je što je za tu promjenu predožio jedan naziv za koji svi znamo da potječe iz 1942. godine i 1997. godine, ali naravno da je to obnovljeni naziv iz 1942. godine i znamo kakav je to sabor tada bio i kome je služio k'o smokvin list. Ja sam se nadao da ćemo čuti puno više o tome kako trebamo raditi u budućnosti i iskreno nadao sam se da više nećemo govoriti o 90-ima i 40-ima, ali očito sam bio u krivu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene