Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, ostao je iznenađen odlukom o ukidanju ćirilice u Vukovaru te komentirao te je u propovjedi u manastiru Krka komentirao aktualna i povijesna događanja događanja.


Patrijarh Irinej istaknuo je kako su zla koja su se dogodila na našim prostorima, veća time što su se dogodila unutar kršćanskih naroda, koji su jedni drugima nanosili zlo, kao podijeljena braća.

Vezani članci Ivan Penava Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Ilustracija Smanjio se broj Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru će ostati bez prava na ćirilicu

"Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri. Moramo oprostiti za zlo koje su nama činili, ali i moliti da nama oproste za ono koje su poneki od nas činili", istaknuo je patrijarh Irinej. Da su Srbi počinili manje zla na ovim prostorima obrazložio je time da su Srbi morali pod velikim pritiskom napuštati svoje domove, bježeći od smrti te da je to bilo tragično.

Svojim dolaskom htio je ohrabriti Srbe koji su ostali u Hrvatskoj, kao i ohrabriti povratak onih koji su svoje domove napustili.

U DNEVNIKU NOVE TV 'Gospodine Pupovac, vratimo se u 2015.'

Istaknuo je da su Srbi i Hrvati živjeli kao braća dugo vremena i da se minuli rat više nikad ne smije ponoviti.

Na pitanje novinara o ukidanju ćirilice u Vukovaru, Irinej je reagirao komentarom da je iznenađen takvom, za njega neobjašnjivom odlukom. Dodao je kako je ćirilica dio srpskog identiteta te da njemu ne smeta što je Beograd podijeljen između latinice i ćirilice, primjerice.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić isto tako je bio u manastiru Krka te poručio kako treba gledati na budućnost i kako Hrvati i Srbi u Hrvatskoj mogu zajedno živjeti te stvarati i graditi budućnost.

U manastiru je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, no on nije davao izjave novinarima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju