Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako dobiti izbore?

MNOGO OBEĆANJA - NOVCA NIOTKUDA Stranke nude sve više, uzeli smo kalkulator u ruke i računali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo obećanja, novca niotkuda - u tih nekoliko riječi moglo bi se sažeti sve ono što smo posljednjih dana čuli u utrci za izbore.

Porezna rasterećenja i rodiljne naknade - teme su na kojima svi pokušavaju skupiti dodatne bodove. Iz HDZ-a za rješenje loše demografske slike - majkama obećavaju punu plaću za vrijeme cijelog rodiljnog dopusta. A tu je i jednokratna pomoć za dijete u iznosu od 7.500 kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Uzeli smo kalkulator u ruke i računali s profesorom Stjepanom Štercom s PMF-a. To obećanje stoji oko 3 milijarde kuna.

'To je čitav set mjera koje uvodimo kako pratimo gospodarski rast i razvoj. Upravo smo zato prva 4 poglavlja posvetili svim mjerama vezanim uz gopsodarski rast i razvoj', rekla je Ivana Maletić iz HDZ-a.

Narodna koalicija, pak, obećaje manje. Prvih 6 mjeseci rodiljnog punu plaću, druga dva mjeseca 5 tisuća kuna, a ostala 4 mjeseca - kao i do sada - 2.660,80 kuna. Izračunom smo došli do iznosa od 2,2 milijarde kuna. Lider SDP-a Zoran Milanović ne odgovara otkud novac, ali se pita otkud novac HDZ-u.

'Znaš da nećeš dati tisuću eura po svakom djetetu. Znaš da kada govorimo o produljenju porodiljnih naknada i kada kažemo da ćemo ga produljiti za dva mjeseca i limitirati na 5 tisuća kuna ne dvije i pol više, oni istrče i kažu - mi ćemo na godinu dana. To košta milijardu i pol kuna. Gdje ćete naći taj novac', pita Milanović.

U isto vrijeme i jedni i drugi najavljuju porezna rasterećenja - nižu stopu PDV-a i povećanje neoporezivog dijela plaće.

'Mi kažemo - dižemo ga na 3 tisuće kuna, HDZ to čuje i kaže - mi na 3.700, 4700, zvuči li vam to kao licitacija u nekoj komediji B produkcije. Dakle, nećemo tako. To košta', ističe Milanović.

'Imate ćemo veće stope rasta, te veće stope rasta će stvoriti i povjerenje u hrvatsko gospodarstvo. Automatski će nam i kreditni rejting porasti. Na taj način će se sniziti i kamate na javni dug. Tu su već uštede oko 3 milijarde kuna na snižavanju kamata koje mogu pokriti sve mjere, ne samo populacijske politike nego i mjere vezane za porezna rasterećenja', objašnjava Maletić.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek, tvrdi da su sva obećanja neozbiljna. 'Svake izbore stranke licitiraju s promjenama različitih vidova poreznih oblika, izvjesno je da takve promjene nisu dubinski analizirane i da su one vrlo vjerojatno popis dobrih želja', kaže Vizek.

'Tih sredstava sasvim sigurno u proračunu ima. I jedna ozbiljna Vlada mora konačno donijeti odluku i postaviti to pitanje kao temeljno pitanje budućnosti Hrvatske i postaviti si pitanje jesu li sredstva koja su usmjeravaju na relativno nebitne djelatnosti iz proračuna, važnija od usmjeravanja u demokratsku revitalizaciju Hrvatske', rekao je Šterc.

Čini se kako obećanja nisu problem, već kako namaknuti novac za njihova ostvarenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene