Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasplakala radnicu

Pao dogovor: Kosor radnicima Đakovštine obećala isplatu otpremnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor jutros je nenadano posjetila bivše radnike Đakovštine u 'vladinom logoru' te u 20-ak minuta priopćila dobru vijest - Vlada će iz proračunskih pričuva izdvojiti novac za otpremnine.

Kosor je stigla u 'vladin logor' i s bivšim radnicima Đakovštine razgovarala u zatvorenom šatoru. premijerka je stigla nešto iza 10 sati jutros, a do 10:30 odluka je pala - 'vladin logor' se ruši, jer je premijerka obećala uplatu novca za otpremnine već idućeg četvrtka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otpremnine Kosor u Đakovu potpisala ugovor s radnicima Slika nije dostupna Oprezni na riječi premijerke 'Ne idemo iz logora dok novci ne sjednu na račun'

Čim je čula dobre vijesti, iz šatora je istrčala radnica Anka Botušić. 'Počelo me gušiti, morala sam izaći iz šatora. Samo sam čula da ćemo dobiti novac', izjavila je presretna radnica, koja suze radosnice nije mogla sakriti.

Bivše radnici Đakovštine već 11 dana prosvjeduju na ulazu u bivšu tvrtku tražeći isplatu 26 milijuna kuna otpremnina, te im poručila da je rješenje za njih pronađeno i da će im otpremnine biti isplaćene iz proračunske pričuve.

'Vlada će u utorak održati sjednicu na kojoj će donijeti odluku o isplati vaših potraživanja na način da preuzme vjerovnički odnos radnika u stečaju Đakovštine, a radnicima ćemo novac isplatiti iz proračunske rezerve. Bit će to više od 26 milijuna kuna jer govorimo o neto i bruto iznosima', istaknula je premijerka napominjući da je iznalazak rješenja bio iznimno težak.

Dodala je kako se sa stečajnim upraviteljem Đakovštine u Ministarstvu pravosuđa već dogovara način kako će se to realizirati, a svaki radnik potpisat će poseban dokument. Odmah po potpisu, novac će mu sjesti na račun, kazala je Kosor.

Istaknula je kako Vlada i ona osobno razumiju probleme bivših radnika Đakovštine koje je muka natjerala da prosvjeduju. Izrazila je zadovoljstvo pronalaženjem rješenja za bivše radnike Đakovštine. 'Pronašli smo rješenje iako u proračunu nema neke stavke iz koje bi se ta potraživanja namirila. Stoga je rješenje bila proračunska pričuva', dodala je.

Na novinarski upit otkud obrat u ovom slučaju, jer je ministar poljoprivrede još prošli tjedan tvrdio da pravnih mogućnosti za isplatu ovih radnika nema, Kosor je odgovorila da se ne radi o obratu nego o činjenici da se tražilo rješenje. Prosvjednike je pozvala da prekinu s prosvjedom i da se raziđu svojim kućama.

'Nema razloga da oštećujete zdravlje. Moja riječ je ovdje i održat ću je zajedno s kolegama', rekla je premijerka koja je prosvjednike posjetila u njihovom šatoru nazvanom 'Vladin logor' koji je ograđen bodljikavom žicom. U njenoj pratnji bili su ministri Petar Čobanković, Đuro Popijač, Branko Bačić i Jasen Mesić.

Prosvjednike su kući pozvali i članovi radničke Koordinacije Stjepan Ljubej i Sanja Katić te gradonačelnik Zoran Vinković. 'Napustimo šator, došlo je vrijeme da u danu riječ vjerujemo, jer izgovorila ju je osobno predsjednica Vlade. Novac nam sjeda na račune u srijedu, četvrtak', poručio je Ljubej.

Na prvotno negodovanje dijela prosvjednika da će ipak ostati prosvjedovati sve dok im novac ne počne sjedati na račune, reagirala je Sanja Katić. 'Pođimo svi kućama i maknimo šator. Ako premijerka pogazi riječ, teže će biti njoj nego nama ponovno podignuti šator', poručila je Katić.

Nakon prvotnog razmimoilaženja u mišljenju, zauzet je stav da se s prosvjedima prekine, a šator će biti maknut poslijepodne. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene