Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić ustvrdio jeda je cijena izgradnje punog profila autoceste Zagreb-Rijeka zbog korupcije i mnogih nezakonitosti porasla za oko 40 milijuna eura u usporedbi s cijenom istaknutom u međunarodnom javnom natječaju.


Pančić je tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva ustvrdio kako je cijena tog posla s 209 narasla na 248 milijuna eura, te da je posao dobio konzorcij koji je za podizvođače naknadno uzeo druge tvrtke što su se javile na natječaj, a to je, ističe, protuzakonito.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević otkrio da im je preminuli poduzetnik dvaput banuo u gradske urede: Dnevnik Nove TV doznao detalje Mislav Kolakušić - 4 Gdje je nestao Mislav Kolakušić? "Nije dobro kada radite protiv svoje zemlje, ni u jednoj situaciji"

Ustvrdio je i da je kao kooperant uzeta tvrtka koja nije navedena u natječajnoj ponudi, kao i tvrtka 'povezana s jednim od pomoćnika resornog ministra'. 

Cestogradnja je postala 'omča koja će cijelu Vladu
povući u korupciju i kriminal', dodao je, upitavši ministra Božidara Kalmetu tko je odgovoran za to.

'Iz dosadašnje komunikacije s vama pokazalo se da vam argumenti i činjenice ne znače apsolutno ništa, nego da imate partijski zadatak blatiti i lagati, s ciljem da se umanje uspjesi u cestogradnji', uzvratio mu je Kalmeta.

Naglasio je da su svi poslovi u cestogradnji dobiveni na međunarodnim javnim natječajima, na što je, kaže, neobično ponosan.

'Kud baš vi o poštenju, o zakonitosti i moralnosti', upitao je
Kalmeta Pančića, optuživši ga da je nakon isteka ministarskog mandata ugovarao financijske obveze za Ministarstvo branitelja, da je kao ministar sudjelovao u malverzacijama te da je hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima 'napravio katastrofu'.

Kalmetin odgovor Pančić je nazvao 'ubodom ošamućena komarca'.

'Da uzimate malo, ne bi se ni primijetilo, ali vi uzimate puno, što
bi se reklo, otimate iz očiju, a što je najgore, još vam nije dosta',
poručio je Kalmeti Pančić, pozivajući i premijera Ivu Sanadera da
'nešto poduzme radi svog ugleda'.

'Bruxelles nam spočitava korupciju, a ovdje europske tvrtke, zajedno s našima, sudjeluju u korupciji', dodao je.

O stanju u cestogradnji Kalmetu je pitao i HNS-ovac Antun
Kapraljević, koji je ustvrdio da se u Hrvatskim autocestama zapošljava po stranačkom ključu.

'Znate da su tamo zaposleni umirovljeni časnici, alkarski vojvode, saborski zastupnici, i svi su oni iz HDZ-a', ustvrdio je Kapraljević,
dodavši da je Kalmeta 'poslušno izvršavao zadatke iz HDZ-a i od
premijera'. Kalmetu je upitao osjeća li se sad izdanim i prodanim, s obzirom na to da, kako je rekao, HDZ 'pere ruke od njega'.

Kalmeta mu je odgovorio da u HAC-u nije bilo protuzakonitog
zapošljavanja, što je, kaže, potvrdila i državna inspekcija.

Odbacio je i tvrdnje da se u HAC-u zapošljavalo na štetu hrvatskih branitelja. Istaknuo je da je u zadnje tri godine primljeno znatno više branitelja nego u prijašnjem razdoblju.

'Dakako, ne osjećam se izdan, niti sam izdan', rekao je ministar.