Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je deblokirala hrvatska pristupna poglavlja ribarstvo i okoliš nakon napornih dvomjesečnih pregovora kojima je osigurala svoje nacionalne interese, izjavio je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.


'Dopustili smo otvaranje 13. i 27. poglavlja nakon sadržajnih i vrlo napornih pregovora i usklađivanja koja su zadovoljila naše interese', rekao je Pahor nakon sjednice vlade, dodajući da je Slovenija otvaranje tih dvaju poglavlja omogućila i u srijedu na sastanku COREPER-a, odbora koji čine stalni predstavnici država članica u Bruxellesu. Slovenija je pristala na uklanjanje svojih 'sadržajnih prigovora' na otvaranje poglavlja o ribarstvu 'na temelju jamstva da Hrvatska neće primjenjivati svoj zakon o ekološko ribolovnom pojasu (ZERP) u Jadranu sve dok arbitražni sud ne donese odluku o granici na moru i kopnu, te razgraničenju morskih pojaseva' Hrvatske i Slovenije, rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nije odgovorna Slovenija, RH nije otvorila poglavlja' Slika nije dostupna Kosor i Pahor zakazali novi sastanak

>> Jelinčič: Deblokada poglavlja je vladina svinjarija

Isto tako, dodao je Pahor, na zahtjev Slovenije u okviru 27 članica EU-a postignuta je suglasnost da se Europska komisija, kao tijelo EU-a koje među ostalim prati provedbu zajedničke ribolovne politike, obveže da će se pobrinuti da Hrvatska u punoj mjeri primijeni međudržavni sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) i u dijelu koji se odnosi na slovenska ribolovna prava. To pitanje treba biti riješeno prije zatvaranja poglavlja o ribarstvu, a za to je zadužena Europska komisija, objasnio je slovenski premijer. Pahor je rekao da je za takav ishod pregovora, koji je doveo do deblokade dvaju hrvatskih poglavlja i osiguranja slovenskog interesa, bilo potrebno mnogo diplomatske spretnosti i da je to sada riješeno. To je, kako je dodao, korist i za Sloveniju i za Europsku uniju, ali i za Hrvatsku čiji su pregovori time ubrzani. (Hina)