Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve teža situacija

Pad rejtinga- Linić na razini, Milanović preopušten

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić opet je bio na visini zadatka. Komunikacijski je posao reagiranja na odluku Moody'sa odradio vrhunski.

Zakucavanje rejtinga u smeće, od već druge agencije, zapravo je izravan udarac na njegov resor. No on od teške teme nije bježao, kao ni prošli put. Pozvao je novinare u Vladu, preveo mišljenje agencije Moody's lijepo na hrvatski i objasnio novinarima stavku po stavku sadržaja. Nakon toga jasno je rekao kako će Vlada reagirati i nedvosmisleno odgovorio na sva novinarska pitanja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

Politički vrlo zrelo i odgovorno postupanje koje još jednom dokazuje da je, u kontekstu ministarske kvalitete i stručnosti, Slavko Linić sam vrh Vlade.

Naravno da je i ON sam odgovoran za pad rejtinga jer je za 2013. složio proračun u kojem nedostaje dovoljno hrabrih ušteda. To je sasvim jasno. Vlada je rekla da će braniti plaće javnog sektora i mirovine i sada za to plaća političku cijenu jer se njezina ekonomska politika u oporbenim kritikama uspoređuje sa smećem.

Ali pitanje je hoće li se obrana plaća i mirovina, nakon drugog rušenja rejtinga na neinvesticiijsku razinu, sada uopće moći ostvariti. Ja mislim da neće. Također, mislim da je Vlada u startu trebala svima na državnoj plaći srezati primanja za barem 6 posto uz sve silne dodatke. Tako bi se mnogi spasili od otkaza.

>>
Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

Ovako situacija postaje sve teža, a otkazi izvjesniji. Jer kada se rezovi i reforme odgađaju, onda posljedice uvijek postanu puno gore. Prevelik javni sektor - to je kritika koju nam svi ponavljaju kao pokvarena ploča. A mi kao ne razumijemo da to znači da imamo PREVIŠE ljudi na državnoj grbači i da to MORAMO PROMJENITI kad tad.

Privatni sektor do tada pliva kroz recesiju. Bori se, pati, restrukturira se, prilagođava, ponovno rađa i kreće ispočetka. Javni sektor pak diže revolucije jer su im se ukinuli dodaci na plaće. A pritom ostaje i dalje trom, neefikasan sustav koji koči privatna ulaganja. Ovdje ne govorim o BOLNICAMA, UČITELJIMA I POLICIJI. Oni dobro rade i nema ih previše. Već o desecima tisuća državnih birokrata koji su već godinama sami sebi svrha.

Reakcija premijera ovaj put nije bila primjerena okolnostima. Ne kažem da je pad rejtniga katastrofa i da je Milanović trebao proglasiti izvanredno stanje. Kažem samo da je stilski, sadržajno i neverbalno ipak trebao bolje odigrati. Relativiziranje ovakve odluke nije bilo potrebno. Pogotovo nakon što je njegov ministar financija na presici, sat vremena prije, priznao da je loše izvješće prava slika Hrvatske.

Inače, nemam ništa protiv povremenog smijeha na sjednicama Vlade. Štoviše. No petak 1.2., dan novog zakucavanja Hrvatske u financijsko smeće, definitivno nije bio dan za to.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene