Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminuo prije 40 godina

Ovo možda niste znali o Pablu Picassu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća Pablo Picasso, čija izložba od 23. ožujka gostuje u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, preminuo je na današnji dan prije točno 40 godina, a osim što je bio jedan od utemeljitelja kubizma, manje je poznato da je bio i plodan pjesnik koji je čak jednom osumnjičen da je ukrao 'Mona Lisu'.

Pablo Picasso rodio se u Malagi 25. listopada 1881. i kršten je kao Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidan Matryr Clito Ruiz y Picasso u čast svetaca. Kada se rodio, nije mogao disati pa je babica mislila da je mrtav. Navodno ga je spasio ujak. Kako je sam Picasso kasnije objasnio, liječnici su u to doba pušili velike cigare, pa ni njegov ujak nije bio iznimka. 'Kada me je vidio onako klonulog, puhnuo mi je dim u nos. Na to sam odmah reagirao grimasom i ljutnjom', rekao je.

Prva mu je riječ bila 'piz', skraćeno od 'lapiz', što je španjolska riječ za olovku.

>> FOTO Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe djela Pabla Picassa

No, dok je općepoznato da je zajedno s Georgesom Braquom utemeljio kubizam, manje se zna da je prvu izložbu imao sa samo 13 godina, i to u stražnjoj prostoriji jedne trgovine kišobranima. Prva mu se slika zvala 'Picador', a prikazivala je čovjeka kako jaše konja u borbi bikovima.

Kao mladi umjetnik u Parizu, morao je zapaliti nekoliko svojih platna kako bi se ugrijao, a jednom ga je čak ispitivala policija o tome je li ukrao 'Mona Lisu'. Naime, kada je slavna Leonardova slika 1911. nestala iz Louvrea, osumnjičio ga je pjesnik i 'prijatelj' Guillaume Apollinaire.

U Parizu je 1905. upoznao i francuskoga slikara Henrija Matissea, i to u kući spisateljice Gertrude Stein. Godine 1967. gradu Chicagu donirao je skulpturu za javni prostor za koju je odbio primiti honorar.

Njegovih je slika ukradeno više nego ikojeg drugog umjetnika - a čak 550 djela još nije pronađeno. Njegov 'Akt, zeleno lišće i poprsje' (1932.), koji prikazuje njegovu ljubavnicu Marie-Therese Walter, postala je najskuplja slika prodana na dražbi, postigavši cijenu od 106,5 milijuna dolara.

No, osim što je bio veliki slikar, bio je i plodan pisac koji je napisao oko 300 pjesama i dvije drame.

Imao je brojne ljubavnice i četvero djece s tri različite žene, a svoju je drugu suprugu, Jacqueline Roque, oženio tek kad je imao 79 godina (ona je imala 27). Roque i Marie-Therese nakon njegove su se smrti ubile. Marie-Therese se objesila četiri godine kasnije, a Roque se ustrijelila 1986., 13 godina kasnije. Jedna od njegovih muza bio je i jazavčar Lump, koji je pripadao fotografu Davidu Douglasu Duncanu. Lump je uginuo tjedan dana prije Picassa.

Picasso je preminuo za vrijeme večere s prijateljima, a posljednje su mu riječi bile 'Pijte za mene, pijte u moje zdravlje, jer znate da ja više sam ne mogu'. Pokopan je kraj dvorca koji je 1958. kupio u Vauvenarguesu, na jugu Francuske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene