Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBUKA VOJSKE

Andrej Plenković o glasanju o Ukrajini: "Zajednički nazivnik tim zastupnicima jest mržnja protiv HDZ-a"

Održana je sjednica proširenog Predsjedništva HDZ-a, a nakon nje je premijer Andrej Plenković dao izjavu i odgovarao na pitanja novinara.

Sjednica proširenog Predsjedništva HDZ-a počela je u 16 sati, a nakon sjednice predsjednik te stranke Andrej Plenković dao je izjavu i odgovarao na pitanja novinara.

Na sjednici se, rekao je Plenković, razgovaralo o cijenama goriva, prošlotjednim raspravama u Hrvatskom saboru te unutarstranačkim izborima u Splitu na kojima je izabrano novo vodstvo HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZLILO MU U VOŽNJI Dok je Hrvatska slavila Vatrene, u Rijeci se vodila teška bitka: Policajci spasili život muškarcu

Također je rekao da mu je žao što u petak "nije bilo dovoljno političke odgovornosti" u Saboru i nije se izglasala obuka ukrajinskih vojnih snaga u Hrvatskoj.

"Većina tih zastupnika koji su bili protiv ili se nisu pojavili ima zajedničke nazivnike. Prvi je što su to ljudi koji nisu pridonijeli procesu učlanjivanja Hrvatske u NATO, Europsku uniju, eurozonu i Schengen", istaknuo je Plenković.

"Tko u tome ne sudjeluje, može se praviti da je Hrvatska neutralna ili nesvrstana. Tko je u tome sudjelovao, zna na kojoj strani stojimo", dodao je.

Pročitajte i ovo Lijekovi SUDJELOVALA I HRVATSKA FOTO S tržišta povučeni lijekovi vrijedni 40 milijuna eura: Zatvoreno je 10 ilegalnih laboratorija

Zatim je rekao da je drugi zajednički nazivnik zastupnicima koji su glasali protiv odluke "mržnja protiv HDZ-a".

"Vlada će, bez obzira na tu odluku, biti na tragu poštovanja međunarodnog prava i iskazivanja solidarnosti sa zemljom koja je žrtva agresije", rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje novinara, predsjednik HDZ-a rekao je da je predsjednik Republike Zoran Milanović konstantno protiv rada Vlade, zbog čega je bio i protiv organiziranja obuke u Hrvatskoj.

"Naša je pozicija jasna i to svi znaju. Oni su ti koji se moraju pravdati i gledati svaki dan u ogledalo pa zapitati: 'Kako to da Hrvatska, članica NATO-a i žrtva velikosrpske agresije, neće pomoći Ukrajini?'" istaknuo je.

Upitan zašto je, po jednom istraživanju, 60 posto građana protiv obuke, premijer je rekao da misli da nisu dovoljno informirani.

"Ne vodi se politika tako da se podilazi anketama, nego se vodi vodstvom, odgovornošću i tako da se uzmu u obzir hrvatski interesi. Ne možemo se pretvarati da se nešto što se događa u Ukrajini nas ne tiče", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene