Kada danas premijer potpiše odluku, počinje završnica utrke za Pantovčak. Detalje za Dnevnik Nove TV donosi Mislav Bago.


Predsjednički sprint kreće u četvrtak vladinom odlukom o raspisivanju izbora za predsjednika Republike. No, kada Vlada i raspiše izboru ne kreću i svi oni izborni rokovi.

Vezani članci Pantovčak, ilustracija Pobijedio je na izborima, ali na Pantovčak neće tako brzo: Kada će Zoran Milanović preuzeti dužnost? Slika nije dostupna FOTO Birališta zatvorena, a u BiH se još glasa

Od ponedjeljka 24.11. počinje prikupljanje potpisa svih onih koji žele biti kandidati za predsjednika Republike. Svaki kandidat mora imati najmanje 10.000 potpisa, a građani mogu potpisati samo za jednog kandidata. Sve to traje 12 dana i završava predajom potpisa.

6. prosinca kreće onaj proces kojeg DIP mora odraditi - provjera valjanosti svih potpisa. Tada se objavljuje kandidatura.

Početak kampanje zakazan je za ponoć 9. prosinca. Kampanja traje do 26.12. do ponoći, dan kasnije je dan izborne šutnje, a 28. prosinca u 7 sati otvaraju se birališta. Ona se zatvaraju u 19 sati.

Ako nijedan kandidat u prvom krugu ne odnese većinu glasova svih birača koji su birali, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug izbora 11. siječnja 2015. godine.

Novi predsjednik ili predsjednica na Markovu će trgu prisegnuti 18. veljače 2015. godine.

Vlada sutra raspisuje predsjedničke izbore za 28. prosinca

DIP još nije primio pravovaljane zahtjeve za kandidaturom, no glavne političke opcije istaknule su svoje kandidate. Tako ispred ljevice imamo sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, ispred HDZ-a je Kolinda Grabar Kitarović, a ispred Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić. Tu su i Ivan Rude, Anto Đapić te Ivan Grubišić.

6. predsjednički izbori

Ovo će biti šesti predsjednički izbori. Prvih deset godina na Pantovčaku je sjedio prvih deset godina, sljedećih deset godina predsjednikovao je Stjepan Mesić, a posljednjih pet godina na Pantovčaku sjedi Ivo Josipović.

U ovih dosadašnjih pet izbornih ciklusa imali smo 42 kandidata. to je bila uglavnom muška utrka jer je do sad samo šest žena pokušalo postati predsjednicom. Prva je bila Savka Dabčević Kučar 1992. godine, a najdalje od svih, u drugi izborni krug, je 2004./2005. godine dospjela Jadranka Kosor.

Što se dosadašnjih predsjednika tiče, Franjo Tuđman bio je neprikosnoven u izbornim utrkama koje je dobivao u prvom krugu izbora za razliku od svojih nasljednika koji su pobjedu odnijeli u drugom krugu izbora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook