Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istra se osim maslinova ulja, može se podičiti i brojnim drugim proizvodima.


Kako čokolada ide uz sir, s kojim se vinima najbolje sljubljuje, ali i kakva je to torta Istrijana s kojom Istrani osvajaju sladokusce?

Vezani članci Pas (Foto: Getty Images) Psi napali dvaput u okolici Pule, jedan ugrizao ženu na ulici Počela Vinistra (Foto: Dnevnik.hr) Počela 25. Vinistra: Zbog okupljanja vinoljubaca u Poreču se čini kao da je vrhunac sezone

'Mislim da Istrijani najviše vole maslinovo ulje, vino i slano, ali mi smo tu da ih naučimo nekim novim tradicijama', kaže David Legović, slastičar.

A ta je tradicija čokolada. Čini se da je ova slastica novi adut Istre koji se s lakoćom kombinira uz već postojeće prepoznatljive proizvode. 'Istrijani tradicionalno vole malvaziju i teran, jer je to njihovo, ali uz čokoladu više prevladavaju muškat ili slatki roze', rekla je Sandra Kokolo, vinarka.

Zimi prkose - čokoladom

Praline uvijek oduzimaju dah, ali još više iznenađuju umjetnička djela načinjena od čokolade. Istra ima i tortu istrijanu. Za nepce pravi spektakl. U Brtonigli se čokolada nudi i u kombinaciji sa sirom. 'Sir i čokolada pašu kao i dobra i zlatna ljubav', smatra, Dragica Lukin - predsjednica saveza slastičara Hrvatske.

Vole Istrijani i slatko i pitko. Znaju oni što sve gosti vole. Nadaleko poznata po maslinovu ulju, vinu i tartufima - čini se da je Istra odlučila biti još bliža onima s istančanim ukusom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju