Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugogodišnji menadžer

Ovo je čovjek koji će upravljati vrijednom državnom imovinom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek koji će upravljati državnom imovinom vrijednom desetke milijardi kuna dugogodišnji je menadžer. Mladen Pejnović 15 godina vodio je telekomunikacijske tvrtke u Rusiji. Plan mu je riješiti problem državne imovine već za dvije do tri godine te napuniti državnu blagajnu.

Mladen Pejnović je čovjek koji je u ruke dobio financijsku imovinu vrijednu oko 42 milijarde kuna te brojne nekretnine. U političke krugove vratio se dolaskom kukuriku koalicije na vlast. Bivši je direktor Plinare Zagreb-Opskrba.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija POREZNE ŠKARE Priprema se uvođenje poreza na nekretnine? Ministar najavio pravedniju raspodjelu poreznog tereta

Menadžersku karijeru u smjeru telekomunikacijama postigao je tijekom 15-godišnjeg boravka u Rusiji. Sada je pred novim izazovom! 'Nadamo se da ćemo napraviti nešto', kazao je.

Prvi korak - objava registra državne imovine. Najveći su problem nekretnine. Zbog nesređenih imovinsko pravnih odnosa Kupari, primjerice, nekad ekskluzivno vojno odmaralište, ne mogu pronaći vlasnika. Nisu jedini. 'Danas sam imao pitanje češke vile na Visu. Mi bi rado išli na njezino rješavanje, ali ona je na Upravnom sudu', kazao je Pejnović.

Efikasnije će se morati upravljati rezidencijama, pomorskim dobrima, građevinskim i turističkim zemljištima, ali i poslovnim prostorima. 'Ne vidimo razloga da se sve proda. Dobar dio toga može biti i prihod države', kazao je.

Državni stanovi idu u otkup po tržišnoj cijeni. 'To je oko 4.000 stanova direktno pod državnim uredima, ima i dosta stanova koje koriste branitelji, pod mup-om i Ministarstvom obrane', rekao je Pejnović.

>>
Grčić: Većina državnih tvrtki neće biti spašena, najvjerojatnije idu u stečaj

U prodaju će i tvrtke kojima država nije većinski vlasnik, a prodavat će se i radnicima. 'Kupiti se može na razne načine. Pa i po povoljnijim uvjetima to bi bilo predviđeno za radnike u trgovačkim društvima gdje se to bude primjenjivalo', kazao je.

A kod tvrtki koje će ostati u državnom vlasništvu, Pejnović ne vidi zašto se uspješni menadžeri ne bi nagrađivali. 'Mi još jako patimo od socijalističkog sindroma i straha da netko ne bi zaradio i da se ne bi obogatio. Mislim da bi trebalo ići postepeno prema načinu nagrađivanja, ali prema rezultatu, ne prema zauzetoj poziciji', kazao je Pejnović.

Na pitanje koliko će godina trebati da se riješi pitanje državne imovine, Pejnović je kazao da bi kod trgovačkih društava to moralo biti gotovo u dvije godine za one do 25 posto u državnom vlasništvu. 'Nekretnine isto, osnova je staviti u korištenje', dodao je.

Do sad je godišnja zarada od državne imovine bila oko 300 milijuna eura godišnje. Pejnoviću je cilj je doseći milijardu eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene