Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati su izračunali da će jeftinija košarica iznositi 603 kune. U njoj je bakalar zamijenjen srdelicama, a od lanjske je skuplja za 63 kune.


Jedan gospodarski pokazatelj raste već nekoliko mjeseci, a riječ je o osobnoj potrošnji. Nema sumnje da će utjecaj na nju imati i blagdanska potrošnja.

Vezani članci Koronavirus u Irskoj Imali su najnižu stopu zaraze u EU-u: Nakon blagdanskih druženja naglo raste broj novih slučajeva koronavirusa Božićne katastrofe (Foto: thechive.com) Male i velike nezgode nisu im uspjele pokvariti božićno raspoloženje

Prije svega treba reći da se ne radi o nekakvom revolucionarnom porastu potrošnje, ali kad su podaci pozitivni nekoliko mjeseci, ipak možemo zaključiti da su se kupci i potrošači malo ohrabrili. To je dobro jer kad raste potrošnja, raste potražnja i proizvodnja i to je zapravo jedan cijeli lanac.

Ovog Uskrsa, zbog ekonomske situacije, ta blagdanska košarica bit će nešto skuplja nego prošle godine. Prema izračunu Nezavisnih hrvatskih sindikata, ona najeftinija, i najskromnija košarica iznosit će 603 kune, za četveročlanu obitelj. Radi se o vrlo skromnoj košarici, bez bakalara - sa srdelicama i bez uskrsnih poklona.

Karlovčani platili 18.700 kuna da im gradonačelnik čestita Uskrs

U kupnju namirnica će i Ivanka Rajković kojoj se cijene namirnica čine iste. Šećer je jeftiniji za 1,4 posto, jaja skuplja, a najviše su pojeftinila ulja i masti, za 11,2 posto.

Uskrsna gužva već je počela na riječkoj ribarnici .I na tržnici ista slika. No, uz ponudu, uspoređuju se i cijene. Za 1,3 posto meso je jeftinije, voće za 2,5, ali zato povrće odskače. Jeftinije je za 10,2 posto.

Nisu uračunali darove

Uskrsna košarica za četveročlanu obitelj, prema izračunu Nezavisnih hrvatskih sindikata iznosi 603 kune - 63 kune više nego prošle godine.

'Umjesto skupog bakalara ili oslića, uzeli smo srdelicu kao najeftiniju. I u ovo nismo uračunali darove jer se za Uskrs daruje skromnije nego za Božić', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Cijene hrane jsu nešto niže i to je posljedica ulaska u Europsku uniju i ukidanja svih mogućih carina. Međutim, to se ne osjeti jer su u isto vrijeme neke druge stvari poskupile pa se taj pad cijena hrane zapravo ne osjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook