U vatrenoj stihiji koja je poharala šire splitsko područje i došla nadomak drugog najvećeg grada u Hrvatskoj prema posljednjim informacijama izgorjelo je 4 i pol tisuće hektara borove šume, trave, raslinja i maslinika. Opožarena površina odgovara veličini grada Rijeke.


Prema snimkama NOVE TV iz zraka se vidi da plamena buktinja nije došla nadomak Splita, već je ušla u najveći dalmatinski grad.

Vezani članci Morski pas Snimili bliski susret s morskim psima i preživjeli pa sa svima podijeli snimke Slika nije dostupna VIDEO Nevjerojatan policijski ulov: U dronovima podmornicama krijumčarili hašiš i marihuanu

Vatra je došla i do Klisa i Solina zaprijetivši Kučinama i naselju Mravince

te ugrozila stambene objekte u splitskim prigradskim naseljima. Fronta je stigla do prvih kuća u naselju Bilice, a buktinja je zahvatila i hangare bivše vojarne u Dračevcu te se zgradi općinskog suda približila na svega 50-ak metara. U kvartu Mejaši, gdje su se mještani sami organizirali, plamen je ozbiljno zaprijetio trafostanici.

U naselju Kila vatra je došla na svega nekoliko metara od POS-ovih zgrada, u kojima uglavnom žive mlade obitelji s djecom. U pomoć im je priskočila i Torcida s oko 60 dragovoljaca.

Vatrena stihija prema Splitu spustila se kroz klanac Majetinac, iz smjera Žrnovnice. Gasitelji su dotad uglavnom već obranili naselja Tugare, Srinjine, Sitno Gornje i Donje te Podstranu. Uz opasnost po ljude i objekte vatra je ozbiljno zaprijetila, a dijelom, kako se i vidi na snimci, zahvatila odlagalište smeća Karepovac.

Obranom odlagališta spriječena je prava ekološka katastrofa. Više od 50 godina ovdje se neselektivno odlaže otpad. Procjenjuje se da ga ima oko 5 milijuna kubika. Truljenje u unutrašnjosti stvara iznimno zapaljive i toksične plinove. Da ga je vatra ozbiljnije zahvatila, ne bi prijetila samo eksplozija, već bi se takav požar gasio danima, vjerojatno i tjednima, a u tom bi slučaju zagađenje zraka bilo mnogo opasnije. Odlagališe je zatrpano s oko 1.200 metara kubičnih zemlje.

Prema najnovijim informacijama, nijedan požar u Dalmaciji više nije aktivan. Pogođena zgarišta su i dalje pod nadzorom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju