Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć za tisuće obitelji

Ovako država misli olakšati život mladima koji kupuju prvu nekretninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. siječnja vrijede nova pravila i ako kupujete nekretninu.

S jedne strane tu je niži porez na promet nekretninama, ali i ukidanje olakšice mladima. Vlada u 2017. planira plaćati i dio rate kredita. Provjerili smo, kakva će biti završna računica za kupovinu nekretnina u novoj godini.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne

Zbog posla Pločanin Antonio Nešić planira preseljenje u Zagreb. Udobnost vlastitog doma, zamijenit će životom u podstanarskom stanu.

"Nekretnina u kojoj trenutno živim ostavština je od oca koji je umro prošle godine i silom prilika je ostala na meni da je otplaćujem kroz desetak godina, sad nemam mogućnosti za kupnju neke druge nekretnine", kazao je Antonio.

No život bi mu olakšala nova Vladina mjera. Za mlade obitelji koje kupuju prvu nekretninu, četiri godine država planira plaćati pola rate stambenog kredita.

"Osoba mora biti mlađa od 45 godina, može kupiti rabljeni ili novi stan i velika novost je da ćemo sufinancirati kamatu odnosno cijelu ratu kredita i za svako novorođeno dijete u toj obitelji", rekao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva.

Prijedlog zakona ovaj bi mjesec trebala saboru poslati Vlada, a prvi natječaji krenuli bi u srpnju. Plan je sufinancirati kredite za oko 1500 obitelji čija nekretnina ne smije biti skuplja od 100.000 eura.

"Naravno da obitelj mora biti kreditno sposobna, nije nama želja da utjeramo nekoliko obitelji u dužničko ropstvo", kazao je Kuščević.

Država je s novom godinom spustila i porez na promet nekretninama s 5 na 4 posto. No novost je to što ga od danas plaćaju i kupci prve nekretnine.

"Očekujemo blagi optimizam, ne neke velike promjene, očekujemo i dalju situaciju što se cijena tiče kako je i trenutno. Bit će nekretnina kojima će cijene padati, bit će onih koje će biti stabilne, a malom broju koje će cijene rasti', rekao je Boro Vujović.

Kada se podvuče crta - resorni ministar optimističan je po pitanju ušteda. "Porez na nekretnine se smanjio, uveo se porez na kupnju prve nekretnine od 4 posto, no s onim našim subvencijama svatko će, tko kupuje nekretninu, biti u plusu 10.000 eura", kaže Kuščević.

Država nudi i više od 1000 POS-ovih stanova. Za Zagrepčane već je raspisan javni poziv da se istraži zainteresiranost za kupnju. Tu je i kreditiranje obiteljskih kuća - koje je odabrao i Božo Petrov. Ali i kreditiranje građevinskog materijala.

"Danas mladim ljudima koji su podstanari, nemaju dovoljno da spoje kraj s krajem, još i dijete na to, mislim da je definitivno teško i mislim da je važno da imaju nešto gdje se mogu osjećati kao svoji", dodaje Antonio iz Ploča.

U 2017. u tome će, tvrde vladajući, pomoći tisućama obitelji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene