457610
457610
457610
457610
457610

KAKO DO PRVE NEKRETNINE? Izračunali smo koliko se isplati najavljena subvencija države

  • , 19.11.2016., 07:54
  • Autor:
  • komentara

Vlada mlađima od 45 godina nudi plaćanje polovice rata stambenog kredita u prve 4 godine, uz produženje od dodatne dvije godine za svaku prinovu u obitelji.

 
 
 
 
Koliko vam novca nudi država za kupnju stana? (Foto: Dnevnik.hr)
Koliko vam novca nudi država za kupnju stana? (Foto: Dnevnik.hr)

Najava Vlade da bi već za nekoliko mjeseci država mogla prvih nekoliko godina mladima plaćati pola rate stambenog kredita, naišla je na odobravanje. Evo računice koliko najviše novca možete povući iz državne blagajne.

Što lakše do prve nekretnine - cilj je to nacrta zakona koji bi na snagu mogao stupiti već početkom sljedeće godine. Vlada mlađima od 45 godina nudi plaćanje polovice rata stambenog kredita u prve 4 godine, uz produženje od dodatne dvije godine za svaku prinovu u obitelji.

"Ako je ovo istina, onda stvarno se možda za 80 posto ljudi isplati kupiti stan", rekao je Ivan iz Zagreba. "Pa zvuči predobro da bi bilo istinito! Kad izglasaju, kupujemo stan", rekle su njegove sugrađanke Vanja i Ivana.
Novu mjeru, kojom Vlada želi potaknuti i demografiju, odobrava i struka.

"Radili smo kalkulaciju i ispada da se to isplati - ako dižete kredit, ako kupujete na taj način, da vam se to stvarno isplati. Pogotovo još ako dobijete jedno, dvoje ili troje djece u međuvremenu, onda je to stvarno poticajna mjera", kazao je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Koliko to novca možete dobiti od države? Računica je jasna - subvencija je veća što je i veća rata, a ona raste kako se broj godina otplate kredita smanjuje.

Propisani minimum vremena za otplatu iznosit će 15 godina pa računica najvećeg iznosa iz državne blagajne izgleda ovako: za stan vrijedan 80 tisuća eura, na rok otplate od 15 godina te sa standardnom kamatom od 4,5 posto mjesečna rata penje se na 4590 kuna. Država bi vam svaki mjesec plaćala pola rate, odnosno 2295 kuna. U 4 godine tako bi iz državnog proračuna dobili 110.160 kuna. Još polovicu ovog iznosa dobit ćete za svaku prinovu u te 4 godine, no imajte na umu da vam treba iznadprosječni kućni budžet da bi bili kreditno sposobni za otplatu na ovako mali broj godina.

Zato smo izračunali i kakve su brojke ukoliko isti stan, s istom kamatom kupujete na rok otplate od 25 godina. Mjesečna rata tada bi iznosila 3338 kuna. Država bi vam svaki mjesec plaćala polovicu, odnosno 1669 kuna. U četiri bi godine tako iz državnog proračuna dobili 80.100 kuna.

Stambeni se kredit u bilo kojem obliku isplati otplaćivati što kraće, jer se plaćaju manje kamate banci. No kreditne obveze moraju biti uklopive u kućni budžet. Iz Vlade se nadaju da će ovom mjerom samo u idućoj godini pomoći pri kupnji dvije tisuće stanova.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se