Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovaj vikend nas na nebu očekuje 'supermjesec', to jest, Mjesec u perigeju - točki putanje u kojoj je nebesko tijelo najbliže Zemlji. Mjesec na nebu tada izgleda puno veće i sjajnije no inače.


Puni mjesec koji se naziva i Supermjesec ovog vikenda nas očekuje na nebu, a biti će veći od onoga u srpnju. Očekuje se u noći desetog kolovoza. Po izvornoj definiciji, supermjesec je svaki mlađak i uštap pri kojemu je središte Mjeseca od središta Zemlje udaljeno manje od 361.863 km. Zbog toga mjesec na nebu tada izgleda puno sjajnije i veće nego inače. Ovakav puni Mjesec u perigeju javlja se otprilike svakih 13 mjeseci i 18 dana.

Misterij pokrenuo pitanja - Što je to na Mjesecu?

Vezani članci Slike u oblacima - 8 Idealan je dan za promatranje oblaka, neki su već otkrili čudnovate prizore Bernarda Brunović Bernarda Brunović novom pjesmom šalje poruku ljubavi, sreće i upornosti

Uz supermjesec, zaljubljenici u astronomske pojave ovog će vikenda će moći uživati i u kiši meteora, koje se kod nazivaju suze svetog Lovre, piše Crometeo.

Perzeidi ili kiša meteora su jedan od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine. Na nebu se mogu vidjeti već ovih noći, a vrhunac aktivnosti očekuje se u satima pred svitanje 13. kolovoza. Pažljivi promatrači u dobrim uvjetima i tijekom izraženog maksimuma mogu vidjeti i stotinjak meteora u jednome satu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook