Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIP objavio nove podatke o izlaznosti

Zatvorena birališta: Hrvatska odlučila tko će biti na čelu države idućih pet godina

Predsjednički izbori
Predsjednički izbori DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slaven Hojski Slaven Hojski Foto: DNEVNIK.hr Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a Foto: DNEVNIK.hr Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a, i Ivan Forjan Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a, i Ivan Forjan Foto: DNEVNIK.hr Tihomir Cipek Tihomir Cipek Foto: DNEVNIK.hr +2 Mislav Bago i Tihomir Cipek Galerija 1/7 >>
U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3.860.095 birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik ili predsjednica države. Prema podacima DIP-a, ukupna izlaznost do 16:30 je 43,52 posto. Dosta je prijava na kršenje izborne šutnje, a zabilježeni su i pojedini incidenti. Najnovije informacije o izborima pratite u specijalnoj emisiji Nove TV od 18 sati, a prve procjene rezultata objavljujemo u 19 sati.

18:33 Đuro Sessa, predsjednik DIP-a, kazao je kako DIP vezano za incident s Milanovićm nije poduzeo ništa, ali je zato reagirala policija.

Komentirao je i situaciju sa SMS-om kojim se navodno nudi kupovina glasova te poručio kako indicije pokazuju da je riječ o šali

Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je u nedjelju predvečer kako se ''ušlo'' u trag SMS-u koji se širio društvenim mrežama, a koji upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima.

Poruka je odaslana s privatnog broja, sve ukazuje na to da se radilo o šali, odnosno lažnoj poruci, kazala je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Otkud je poruka odaslana, Lovrin nije mogla precizirati. Navela je tek kako je HAKOM otkrio da je odaslana s privatnog broja koji je blokiran. 

18:20 Anja Šovagović-Despot poručila je kako je važno imati mogućnost izaći na izbore

18:19 Matija Vuica rekla je kako je bitno izaći na izbore kako bismo kasnije mirne duše mogli komentirati. 

18:18 Boris Jokić, jedan od gostiju koji na Novoj TV komentira izbore, kazao je kako je funkcija predsjednika države važna i u zemlji i izvan nje.

18:15 Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus ugostila je Borisa Jokića, Matiju Vuicu i Anju Šovagović-Despot, tri osobe iz javnog života različitih svjetonazora koje dijele stav o važnosti izlaska na birališta. 

18:05 Politički analitičar Tihomir Cipek u specijalnoj izbornoj emisiji Nove TV kazao je kako su se birači u pojedinim županijama dodatno aktivirali, ali ne možemo znati o čijim je biračima riječ.

"Predstoji nam jako zanimljiva noć", rekao je Cipek.

Istaknuo je i kako je značajna i činjenica da je u Zagrebu zabilježen veći broj birača. Više pročitajte ovdje

18:00 Počela je specijalna izborna emisija Nove TV o izborima u kojoj možete saznati najnovije informacije o izborima. 

Prve procjene rezultata objavit ćemo točno u 19 sati, a nakon Dnevnika u 19 i 15, budite uz naš program u emisiji "Predsjednički izbori".

17:10 U Desetoj osnovnoj školi u Mostaru birači su u dugačkim redovima čekali i u popodnevnim satima, a dobili su i čaj. ''Nema nervoze, ljudi su zadovoljni i kažu da su vrlo motivirani jer žele obaviti svoju građansku dužnost'', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

17:05 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan razgovarao je s potpredsjednicom DIP-a Anom Lovrin. Ona je otkrila u kojim gradovima i županijama je izlaznost najveća, a gdje najmanja.

"Do 16:30 najveća izlaznost bila je u Karlovačkoj županiji, 48,39 posto, a najmanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 36,92 posto. Najveća je izlaznost u Krapini, 51,79 posto i najmanja u Vukovaru 36,86 posto." Kazala je kako prate izlaznost i da je otprilike pet posto veća nego u prvom krugu.

Lovrin je komentirala i incidente na biračkim mjestima, ali i poruke koje kruže, a koje mogu, prema tvrdnjama GONG-a sugerirati kupovinu glasova.

"Incidenti su minorni tijekom dana, po dojavi MUP-a, gotovo bi mogli reći da ih nema. Što se tiče objava i poziva na prijevoz i nagrade u slučaju glasanja, mi smo provjerili. Te poruke dolaze s broja od jedne fizičke osobe i putem HAKOM-a mi smo ih blokirali. Za sve daljnje sumnje su nadležna druga državna tijela", izjavila je Lovrin.

"Oni koji su slali poruke, mogu očekivati sankcije ako se to dokaže, no to nije nadležnost DIP-a", dodala je.

U odnosu na prvi krug, kada je na izbore izašlo nešto manje od 20 tisuća ljudi, u BiH je sada glasalo gotovo 10.000 birača više.

17:00 Prema najnovijim podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16:30 na birališta je izašlo 43,52 posto birača.

15:45 GONG je na svojoj stranici na Facebooku objavio poruku koja kruži društvenim mrežama, a koja sugerira moguću kupovinu glasova. Sve su, kažu, proslijedili DIP-u. 

13:10 Uz manje nepravilnosti DIP je zabilježio i jedan značajniji incident, o kojem je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo ravnateljstvo policije. Dogodio se na jednom biračkom mjestu u Osijeku, na kojem je došlo do remećenja javnog reda i mira i verbalnog napada birača na jednu od članica biračkog odbora. Policija je intervenirala i ide optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira, rekao je Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva. 

13:00 Ustavni sud u nedjelju je odbio žalbu udruge U ime obitelji zbog odluke DIP-a da im uskrati pravo promatranja izbora zato što otvoreno podržavaju Kolindu Grabar-Kitarović, pa se ne mogu smatrati udrugom koja neovisno promatra izbore.

12:50 Za vrijeme izborne šutnje građanke i građani prijavljivali su nepoštivanje izborne šutnje Gongu pa su tako prijavili da su se u Zadru dijelili letci koji su bili negativno usmjereni na kandidata, a u Splitu na kandidatkinju. Gongu je prijavljen i slučaj načelnika općine koji je pozivao na glasanje za kandidatkinju, što je nakon reakcije DIP-a uklonjeno. Tijekom izbornoga jutra prijavljen je i slučaj agitiranja svećenika za jednu opciju na biračkome mjestu u Petrinji.

12:40 Odaziv u prvom krugu predsjedničkih izbora do 11:30 iznosio je 15,95 posto, odnosno 552.000 birača.

Za usporedbu, na prethodnim predsjedničkim izborima, kada je drugi krug bio 2015. godine, izlaznost je u drugom krugu bila 21,92 posto, odnosno 100 tisuća birača više nego ove nedjelje.

U BiH ovog je nedjeljnog prijepodneva glasalo 3500 birača više nego u 1. izbornom krugu.

12:00 Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj županiji, gdje je na birališta izašlo 21,97 posto birača, zatim u Karlovačkoj županiji 21,89 posto, a potom u Krapinsko-zagorskoj čak 20,19 posto.

Najmanja izlaznost zabilježena je u Požeško-slavonskoj županiji - 13,82 posto. Slijedi Brodsko-posavska županija s izlaznošću od 15,82 posto, a treća je Vukovarsko-srijemska, gdje je na birališta izašlo 16,38 posto.

Grad Zagreb bilježi izlaznost od 19,77 posto.

11:15 Na birališta su izašli i Zoran Milanović te Kolinda Grabar-Kitarović. Tijekom izlaska s biračkog mjesta Zorana Milanovića verbalno je napao jedan muškarac.

10:00 Na glasanje je stigao i premijer Andrej Plenković. Pozvao je birače da izađu na birališta.

08:00 Na biračko mjesto izašao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Otvorena birališta

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost dočekat će glasački listići s imenima dvoje predsjedničkih kandidata. Svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

U prvom krugu izbora, 22. prosinca niti jedan od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasali, pa se ove nedjelje održava drugi krug u kojem sudjeluje dvoje kandidata koji su dobili najviše glasova prije 14 dana.

Privremeni rezultati već u 20 sati

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se bira u još 47 država, zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu, konkretno u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji. U nedjelju u 16 sati otvorit će se posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika, ono u Los Angelesu, na kojemu će se glasati do 4 sata u ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Popis birača

U zaključenom popisu birača na dan 27. prosinca ukupno je upisano 3.860.095 birača, i to: 3.681.175 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima (od tog je broja 14.558 prethodno registriranih birača) i 178.920 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj je aktivno registrirano", izvijestili su iz Ministarstva uprave.

Valjani dokumenti

Pravo glasa imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Svi koji žele glasati na biračkom mjestu moraju se identificirati pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole, odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Gdje glasati?

Birač koji ima prebivalište u RH glasa na biračkom mjestu određenom prema njegovu prebivalištu. Ako se birač zatekne na području RH, ali izvan prebivališta ili pak u inozemstvu, biračko pravo može ostvariti izvan mjesta prebivališta ako se na vrijeme registrirao. Birači koji nemaju prebivalište na području Republike Hrvatske glasati mogu na biračkom mjestu određenom u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu.

Može se dogoditi da birač nije upisan u izvadak iz popisa birača. U tom slučaju neće moći glasati, ali će ga predsjednik biračkog odbora uputiti u najbliži ured državne uprave po potvrdu za glasanje.

Birališta se zatvaraju u 19 sati. (L.R., Hina)

Sve o izbornom danu pratite i na DNEVNIK.hr te informativnim emisijama Nove TV.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene