Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krizni porez, skuplje režije, rast kamata, prava je umjetnost podmiriti sve obveze na vrijeme. Čak petina hrvatskih kućanstava ima problema s otplatom kredita, a imate ili nemate, banku to ne zanima.


7000 kuna na mjesec Tonči Marendić mora izdvojiti za stambeni kredit. 'Otpada nam jedna trećina plaće, sve više i više s obzirom na na krizni porez', kaže on. Tanji Brozić na stambeni i potrošačke kredite odlazi 3000 kuna. Tvrdi kako je uvijek u minusu te da upomoć uskače i suprug, a ponekad radi i dodatne poslove.

Vezani članci Novac, ilustracija Bez nadzora otkupili dug u vrijednosti 18 peljeških mostova: "To treba zabraniti, ne zamijeniti" Slika nije dostupna Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine

U 2009. godini 18 posto kućanstava imalo je problema s otplatom kredita, pokazale su analize HNB-a. 'Dodatno se intenziviralo kod stanovništva u drugoj polovici prošle godine kada bilježimo i jači rast nezaposlenosti, zatim pritiske na smanjenje neto plaća, ali i određeno povećanje poreznog opterećenja, koje je smanjilo raspoloživi dohodak kućanstava', objašnjava Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Prema najlošijim prognozama, nastavi li se trend rasta nezaposlenosti te porast kamata, čak bi trećina stanovništva do kraja godine mogla imati probleme s otplatom kredita. 'Naravno banke nastoje dogovoriti neki način otplate i da se taj problem minimalizira, a najčešće se koristi moratorij na otplatu već postojećih obveza', ističe Šantić. Kreditno opterećeni građani svaku kunu troše planski, a odricanja su sve veća.

Gospodin Marendić kaže da se već odavno zbog financijske situacije odrekao cigareta, izlazaka i kupovanja po shopping centrima. 45 posto svih kredita građani su podigli kako bi se stambeno situirali. Utjeha je mala, ali ako već nemaju kuna u novčaniku, barem imaju krov nad glavom.