Domaća policija bilježi uspjeh u borbi s krimjumčarima migranata. Pet dana nakon što je ostavio kombi s 11 migranata u rijeci Kupi i pobjegao, uhićen je državljanin Srbije koji je uz želju za nezakonitom zaradom pokazao i golemu neljudskost ostavivši migrante u automobilu u rijeci Kupi. Otkrili su ga granični policajci na Bajakovu. Za Dnevnik Nove TV ispričali su kako je to izgledalo.

Galerija


U autobusu koji je krenuo za Srbiju bio je i odbjegli krijumčar. U petak oko 22 sata sumnjivog putnika primijetio je policajac na graničnom prijelazu Bajakovo. ''Zamijetio sam da se sumnjivo ponaša, spušta glavu, skriva se i kad sam tražio dokumente izjavio je da ne posjeduje nikakve dokumente. Dao mi je svoje ime i prezime za koje sam se ja sjetio da se potražuje'', ispričao je Damir Krznar, službenik za graničnu kontrolu GP Bajakovo.

Vezani članci Alkotest, ilustracija (Ne)slavni rekorder: Dobio kaznu od 42 tisuće kuna jer je napuhao 3,3 promila Migranti u BiH Pokušali kod Gruda prokrijumčariti sedmoricu migranata iz Turske u Hrvatsku, uhvatila ih policija

Inače državljanin Srbije, u bijegu je bio pet dana nakon što je kombijem sletio u Kupu i ostavio 11 migranata da tonu. ''Vozač autobusa je vidio da se nešto događa. Ja sam rekao da zatvori autobus, nazvao voditelja smjene i izvijestio o svemu. Poslao je kolegu da mi pomogne. Osobu smo priveli u zgradu policije'', rekao je Krznar.

Tražili ga svi rodovi policije

Uhićenju se nije opirao. Posljednjih tjedan dan tražili su ga svi rodovi policije, čak i u sumnjivom minskom području gdje mu se izgubio trag. U autobus u kojem je pronađen ušao je na području grada Zagreba.

Uhićen krijumčar migranata nalazi se u istražnom zatvoru u Sisku. Kako su trojica njegovih pomagača ranije otkrivena i pritvorena, tako je on odmah nakon uhićenja završio u Sisku gdje će provesti najmanje 30 dana. ''Za sad policija utvrđuje i provjerava informacije gdje se osoba kretala i boravila ovih 5 dana na području RH'', rekao je glasnogovornik PU sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik.

Migranti su u azilu u Zagrebu

Od 11 migranata koje je ostavio u kombiju poginula je jedna žena. Ostali se nalaze u prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu.

Broj krijumčara je povećan, a granična policija je na oprezu. ''Sigurnost granice je na najvišem nivou'', kaže Josip Dragun, policijski službenik za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.

Za krijumčarenje ljudi moguća kazna je do osam godina zatvora. Krijumčaru zbog izazivanja smrti jedne osobe prijeti do 15 godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr