Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija za zaštitu osobnih podataka

Vlada zbog imovinskih kartica smjenjuje ravnatelja i njegovu zamjenicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u četvrtak sa zatvorenog dijela sjednice uputila Hrvatskom saboru prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovače i njegove zamjenice Dubravke Dolenc.

Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno je zabranila objavljivanje dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika, što je izazvalo brojne kontroverze u javnosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Agencija je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa uputila mišljenje po kojemu smiju prikupljati, ali ne i objavljivati podatke o bračnom stanju dužnosnika, broju djece ili o tome imaju li uopće djece, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja, te o kreditnim zaduženjima nastalim prije početka mandata, instituciji u kojoj su se zadužili i roku otplate.

Više ne možete vidjeti što sve posjeduju Grabar Kitarović i Milanović

Agencija je u priopćenju kojega je potpisao Rajkovača ustvrdila da su bračno stanje, broj djece i podaci o kreditima koje je dužnosnik podigao prije stupanja na dužnost podaci iz njegove privatne sfere te da "grubo zadiru u privatnost svakog pojedinca, pa tako i dužnosnika".

Objavljivanje takvih podataka nije u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, a Povjerenstvo ih je objavljivalo "u prekomjernom opsegu", budući da su putem internetskih tražilica dostupni i izvan Hrvatske, pojašnjavao je Rajkovača.

Također je tvrdio da "jednom objavljeni podaci na internetu postaju trajno dostupni i obradivi globalno svjetskoj javnosti, što znači i neovlaštenim osobama, čime se omogućava zlouporaba".

Zabranu objavljivanja dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika nevladine organizacije GONG i Transparency International Hrvatska ocijenile su korakom unatrag u transparentnosti rada dužnosnika, a takav je potez osudila i cjelokupna hrvatska javnost, uključujući i dvije najveće političke stranke SDP i HDZ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene