Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivan Gotovac, jedan od trojice bivših potpredsjednika HFP-a osumnjičenih za korupciju mogao bi biti stegovno kažnjen jer je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu dao intervju jednom dnevnom listu bez znanja istražnog suca, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu se već pola godine vodi istraga u slučaju "Maestro".


"Osumnjičeni pritvorenik niti je tražio niti je imao dozvolu istražnog suca za istup u javnosti", izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Vezani članci Oliver Ojdanić Kod jedne od osumnjičenih za brutalno ubojstvo profesora pronađeni pištolj i 293 metka. Psihijatar: "Ovo je nezapamćeno" Lisice, ilustracija Varaždinska policija uhitila četiri osobe za koje se sumnja da su napali 35-godišnjaka

Dodao je da je i sam istražni sudac Boris Ivančić, koji je istragu u slučaju Maestro proglasio tajnom, bio neugodno iznenađen kada je u tisku vidio intervju, objavljen u današnjem "Večernjaku" na tri stranice.

Na sudu pretpostavljaju kako je Gotovac intervju uspio dati
vjerojatno zbog propusta zatvorskog sustava, a uz pomoć majke koja je posredovala s dnevnim listom.

U Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa danas se nije moglo ništa doznati o ovom slučaju.

Devčić je rekao kako ne može govoriti umjesto suca Ivančića koji je na godišnjem odmoru, no, po njegovoj ocjeni, riječ je o manjem prijestupu kršenja kućnog reda u zatvoru, zbog kojega bi se unutar zatvorskog sustava Gotovcu mogla odrediti stegovna mjera.

"Nije riječ o težem prijestupu zbog kojega bi istražni sudac
pritvorenika morao strože kazniti", smatra Devčić.

Gotovac je u slučaju Maestro jedan od desetero osumnjičenih za korupciju, a USKOK ga tereti da je primio peku i obećanje ljetovanja na privatnoj jahti te dobio plaćeno putovanje u Monte Carlo od suosumnjičenog poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića kao nagradu za odavanje tajnih podataka o uvjetima prodaja Dalmacijavina i poduzeća Laurus u stečaju u čijem je vlasništvu splitski hotel Bellevue.

Iz zatvora, u kojemu je dulje od šest mjeseci, Gotovac je kazao da se na javni istup odlučio jer je uvjeren da se postupak protiv njega vodi nezakonito i jer ga se u javnosti neopravdano i kontinuirano blati te prikazuje kao visokokorumpirana osoba, bez ikakve mogućnosti obrane.

Odbacio je sve optužbe i ustvrdio da nikada nije tražio niti primio ikakav mito. Rekao je da je Stanić obiteljski prijatelj, da su njihova druženja bila isključivo privatna i obiteljska te da je od njega u životu dobio dva dara - jednu bocu viskija i za USKOK spornu peku. Ustvrdio je i da Staniću nikada nije odao nikakve tajne podatke iz Fonda.

Istraga o korupciji u HFP-u nastavlja se 8. siječnja saslušanjem novih svjedoka.