Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osumnjičeni u slučaju Maestro dao intervju bez znanja istražnog suca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Gotovac, jedan od trojice bivših potpredsjednika HFP-a osumnjičenih za korupciju mogao bi biti stegovno kažnjen jer je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu dao intervju jednom dnevnom listu bez znanja istražnog suca, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu se već pola godine vodi istraga u slučaju "Maestro".

"Osumnjičeni pritvorenik niti je tražio niti je imao dozvolu istražnog suca za istup u javnosti", izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Vladimir Putin Više od 200 milijuna pregleda Putin otkrio zašto je pristao na intervju s američkim novinarom: "To je zbog želje mnogih ljudi kod nas i u svijetu"

Dodao je da je i sam istražni sudac Boris Ivančić, koji je istragu u slučaju Maestro proglasio tajnom, bio neugodno iznenađen kada je u tisku vidio intervju, objavljen u današnjem "Večernjaku" na tri stranice.

Na sudu pretpostavljaju kako je Gotovac intervju uspio dati
vjerojatno zbog propusta zatvorskog sustava, a uz pomoć majke koja je posredovala s dnevnim listom.

U Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa danas se nije moglo ništa doznati o ovom slučaju.

Devčić je rekao kako ne može govoriti umjesto suca Ivančića koji je na godišnjem odmoru, no, po njegovoj ocjeni, riječ je o manjem prijestupu kršenja kućnog reda u zatvoru, zbog kojega bi se unutar zatvorskog sustava Gotovcu mogla odrediti stegovna mjera.

"Nije riječ o težem prijestupu zbog kojega bi istražni sudac
pritvorenika morao strože kazniti", smatra Devčić.

Gotovac je u slučaju Maestro jedan od desetero osumnjičenih za korupciju, a USKOK ga tereti da je primio peku i obećanje ljetovanja na privatnoj jahti te dobio plaćeno putovanje u Monte Carlo od suosumnjičenog poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića kao nagradu za odavanje tajnih podataka o uvjetima prodaja Dalmacijavina i poduzeća Laurus u stečaju u čijem je vlasništvu splitski hotel Bellevue.

Iz zatvora, u kojemu je dulje od šest mjeseci, Gotovac je kazao da se na javni istup odlučio jer je uvjeren da se postupak protiv njega vodi nezakonito i jer ga se u javnosti neopravdano i kontinuirano blati te prikazuje kao visokokorumpirana osoba, bez ikakve mogućnosti obrane.

Odbacio je sve optužbe i ustvrdio da nikada nije tražio niti primio ikakav mito. Rekao je da je Stanić obiteljski prijatelj, da su njihova druženja bila isključivo privatna i obiteljska te da je od njega u životu dobio dva dara - jednu bocu viskija i za USKOK spornu peku. Ustvrdio je i da Staniću nikada nije odao nikakve tajne podatke iz Fonda.

Istraga o korupciji u HFP-u nastavlja se 8. siječnja saslušanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene