Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar poručuje sindikatima

Ostojić o štrajku: 'Tiha većina' je za dogovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić smatra da sindikati i Vlada trebaju postići dogovor.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako je unatoč štrajku jučer radio veliki broj liječnika i medicinskih sestara, koji predstavljaju 'tihu većinu' koja podržava sindikalne zahtjeve, ali i poručuje da sindikati i Vlada trebaju sjesti za stol i postići dogovor.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

'Činjenica je da postoji veliki broj liječnika i sestara koji rade, a podržavaju sindikalne zahtjeve. To je možda ta 'tiha većina' koja želi bolje uvjete rada, što želim i ja, ali putem pregovora. Definitivno je to poruka i nama, poslodavcima, ali i sindikatima da trebamo što prije sjesti za stol, a to cijelo vrijeme govorim - nastavak socijalnog dijaloga', rekao je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade.

>> 'Imam 20 godina staža, liječnik mojih godina dobije plaću do 20.000 kuna!'

Zbog njih, zbog te 'tihe većine' humanista - sestara i liječnika, želimo što prije završiti ovu priču koja traje već dva mjeseca, dodao je ministar zdravlja. 'Njihova poruka nama je 'sjednite za stol'. Stol i poziv su otvoreni', poručio je Ostojić.

Danas je drugi dan štrajka liječnika i medicinskih sestara u bolnicama diljem zemlje. Prvoga dana, po podacima Ministarstva zdravlja, štrajku se odazvalo 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, dok sindikati tvrde da je odaziv bio čak 80 posto.

Unatoč štrajku u bolnicama nije bilo gužvi, jer mnogi građani nisu došli obaviti preglede i druge zdravstvene usluge, a pacijenti koji su se pojavili uglavnom su zbrinuti, tako da nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Sindikati liječnika i medicinskih sestara žele da im se vrati kolektivni ugovor koji je u lipnju sud proglasio ništetnim, a od Ostojića traže pisani odgovor na njihov prijedlog kolektivnog ugovora koji su mu uputili prije više od mjesec dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene