Od fontana, rotora, neasfaltiranih cesta do najskuplje žičare i najboljeg Adventa. U dva desteljaća Milan Bandić je imao puno planova. Neki su ostvareni, a neki još uvijek čekaju na bolje dane.

Galerija


U političkoj areni Milan Bandić nije mirovao. Svake godine pojačavao je tempo, gomilao obećanja. Jedno od prvih bilo je – Zagreb će dobiti novi stadion!

''Moramo to napraviti, nemamo drugog izbora, nema drugog mjesta da to napravimo, a ja kad nešto kažem onda nešto i napravim'', govorio je. 2014.

Ali već i ptice na grani znaju da je toliko spominjao, ali nikada u potpunosti nije sanirao Jakuševec. Sumnjalo se da je sa suradnicima poslovao oko GUP-a, fontana, prenamjene gradskih zemljišta i javnih WC-a, ali i da je poslovao s kumovima.

''Rijetki su oni koji umiru dvaput...''

Posao oko megalomanske ljepotice – Sljemenske žičare – odužio se. Radove je otvorio 2019. godine, tada vrijedne 375 milijuna kuna. Cijena je preko noći skočila na 700 milijuna, a sljemenska žičara postala najskuplja u Europi.

''Rijetki su oni koji umiru dvaput. Prvi put kad se rastaju duša i tijelo, a drugi put kad umiru njihova djela. Žičara će živjeti vječno. Mi nismo besmrtni, ali žičara ostaje Zagrepčanima'', rekao je Bandić.

Ostavio im je novi rotor. Rekonstrukcija je trajala godinu i pol dana. S novoobnovljenim rotorom, stanovnici Zagreba napokon su, čini se, izašli iz magle. Ali nijedan metar tramvajske pruge nije proširio, a i u infrastukturu se slabo ulagalo.

Milan Bandić Prijatelj Milana Bandića u čijoj je kući preminuo: ''Još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo. Nije se žalio ni na što''

Bandićeve fontane Iz Grada potvrdili kada će se održati komemoracija i sprovod Milana Bandića

Grad je plivao, bio u rupama i stalnim radovima. U Dankovcu oni ne prestaju jer u 21. stoljeću još uvijek nemaju priključak na vodu.

U Bandićevu mandatu, zajedno s državom, izgrađeni su Muzej suvremene umjetnosti, Arena Zagreb, Muzička akademija, Domovinski most, Bundek... Izgradio je i najviše spomenika. Posljednji veliki je Spomenik Domovini. Nema tko nije posjetio zagrebački advent. Tri puta proglašen je najboljim u Europi.

Veselje u samom srcu Hrvatske pokvarila je korona, a onda i potres. Grad i gradončelnik dočekali su ga nespremni. Gotovo godinu dana od potresa obnova stoji, a Zagrepčanima prijeti sa svih stana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.