Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A Metković traži radnike

Svoju će sreću potražiti u inozemstvu: Osječki studenti ne mogu popuniti laboratorije jer im država ne priznaje diplomu

Laboratorijska tehničarka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Laboratorijska tehničarka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Laboratorijska tehničarka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Laboratorijska tehničarka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Laboratorijska tehničarka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Uzorci krvi iz Metkoviću zbog nedostatka laboranata putuju čak 150 kilometara do Kaštela. Dok grad Metković novom laborantu nudi dobru plaću i smještaj, laboranti sa Sveučilišta medicinsko-laboratorijske dijagnostike u Osijeku sa svojim diplomama odlaze u inozemstvo jer se njihove diplome u Hrvatskoj ne priznaju.

Grad Metković traži voditelja laboratorija te se pobrinuo da mu ponudi dobre uvjete: uz dobru plaću, nude i smještaj. Naime, u tom gradu više se ne obavljaju laboratorijske pretrage krvi.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

"Plačali bismo najamninu inženjeru koji bi došao u Metković. Ako bi se našlo dugotrajno rješenje, Grad Metković bi kupio stan i na korištenje ga dao tom inženjeru", rekao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Tu bi ponudu rado prihvatili studenti medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka, ali s diplomom osječkog Sveučilišta neće moći raditi u Hrvatskoj jer ju Hrvatska ne prizanje.

Potpredsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara Ivana Delić rekla je da je razlog tome što se osječki fakultet razlikuje se od Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

"Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu se školuju za medicinsku biokemiju i hematologiju, dok se Osijeku program odvija kroz predmete patologije, citologije, histologije, mikrobiologije, transfuziologije. Dakle, iz satnice se već vidi da program nije isti. To nije isto zanimanje", rekla je Delić.

Dok hrvatske diplome nisu priznate, u Metković stižu prijave iz susjedne Bosne i Hercegovine.

"Provjeravaju se licence. Ako budu imali uvjete, zašto te osobe ne bi došle u grad Metković" rekao je Milan.

U Metković će doći netko iz Bosne i Hercegovine, a Petra Medač, studentica medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka će morati u inozemstvo.

"Mi smo ovo upisali jer to želimo raditi i, ako nam Hrvatska to neće omogućiti, omogućit će nam neka druga zemlja", rekla je Medač.

Iako su se obraćali nadležnima kako bi riješili ovaj problem, rezultata nije bilo. I mi smo se u srijedu obratili Ministarstvu obrazovanja, koje nas je uputilo na Ministarstvo zdravstva, koje još nije poslalo odgovor.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene