Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za razliku od prošle godine, kad su Osječani bili "pošteđeni" navale komaraca, ove bi godine stanje moglo biti drukčije jer, kako kažu u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, nikad se do sada nije dogodilo da su dvije godine za redom prošle bez najezde komaraca.


Po riječima Stjepana Rudana, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, "teško je predvidjeti koliko će komaraca biti, jer to ne ovisi samo o pravilnu tretiranju već i o klimatskim promjenama, znači temperaturi vode i vodostaju".

Vezani članci Problemi s komarcima Vapaj iz Slavonije: ''Hoće li nam netko pomoći? Ne izlazimo iz kuće, uđem s kćerkicom u auto, ona ne prestaje vrištati'' Plikovi nakon uboda komaraca Još lošije nego prošle godine? ''Situacija je dramatična, ubijaju nas. Dečko je imao 20 plikova po leđima''

Prošle godine u ovo doba temperatura vode bila je niža, kao i vodostaj Drave i Dunava koji je ovih dana u porastu. Djelatnici Zavoda prate komarce cijele godine i redovito uništavaju ličinke, od zimskog tretiranja pa tijekom cijele godine, jer ih je teže uništiti kad se pojave. Praćenje i uništavanje komaraca grad je povjerio Zavodu na petgodišnji rok, do 2010., i za to mu osigurao 44 milijuna kuna.

"Naša je obveza osigurati da broj uboda komaraca u 15 minuta bude do 15 uboda, a naš rad nadzire osječki Odjel za biologiju". Na žalost, "praćenje i tretiranje se odnosi samo na Osijek i okolicu, a ne na cijelu Osječko-baranjsku županiju. To znači da će se, ako ove godine bude veća navala komaraca, u program morati uključiti i Županija", kazao je Rudan. 

Prije dvije godine, kad je bila velika navala komaraca i čak četiri generacije "na pojedinim mjestima gdje se mjere ubodi komaraca uz vodu, bilo je i do 400 uboda u 15 minuta".

Problem je i blizina Kopačkog rita, gdje se komarci zbog zaštićena dijela prirode ne uništavaju, a i zbog miniranosti prostora, te samo manji dio Kopačkog rita zaprašujemo iz zraka biološkim sredstvima, rekao je Rudan.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju