Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo i druge gradove

Split nije jedini: Još jedno turističko središte ozbiljno povisuje cijenu paušala za iznajmljivače

Turisti/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Turisti/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Turisti/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turisti/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Paušalni porez za iznajmljivače u Splitu trebao bi biti udvostručen. Ne stišava se bura oko prijedloga gradonačelnika. Provjerili smo i što će učiniti drugi hrvatski gradovi kad je riječ o iznosu paušala.

Anti Glavašu stižu nove glavobolje. A to je novi iznos paušala za splitske iznajmljivače.

Pročitajte i ovo Projekt Srđ - 4 Obnova Imperijala Ništa od golfa iznad Dubrovnika? Grad se hvali velikom pobjedom, srđevci upozoravaju: ''Sve ovo dolazi prekasno'' Mato Franković i Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE Dubrovnik zabranjuje nove apartmane unutar zidina: "Prestat će se izdavati dozvole u iduća dva mjeseca, čeka se Gradsko vijeće"

"Imam četiri kreveta, to je bilo po 300 kuna, sad je 750. Plus ovi svi dodatni prirezi, troškovi, poprilično velike cifre i sva lova koju sam mislio uložiti u apartman i malo srediti dignuti na veći nivo sad ću morat dat' gradu", kazao je privatni iznajmljivač Ante Glavaš.

Prijedlog je to koji ide na Gradsko vijeće. Gradonačelnik to pravda i primjerom odvoza otpada. "Udvostručio se odvoz javnog komunalnog smeća iz središta grada. Trošak je oko 27 milijuna kuna. Tko plaća to? Građani koji se ne bave iznajmljivanjem. Pokažite mi brojke", uvjeren je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Oporba pa i njegov koalicijski partner tome se protive. Na pitanje novinara raspada li se koalicija u Splitu, Krstulović Opara odgovara: "Ja mislim da ne".

Nove cijene i u Dubrovniku

Nove cijene i u Dubrovniku. Paušal će iznositi od 375 do 750 kuna.

"Tu se ne radi o mjesečnom iznosu. To je godišnji iznos po krevetu i sigurno promatrajući ga u kontekstu cijene koja se ostvaruje na tržištu pa i periodu iznajmljivanja u zoni od 750 kuna imamo pet i više mjeseci iznajmljivanja. Ne možemo reći da je 750 kuna po krevetu godišnje veliki udar", tvrdi dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Prema prijedlogu Poreč i Pula neće mijenjati iznos paušala. Kao Ni Zagreb i Osijek.

"Ja sam zadovoljan ovim prijedlogom obzirom da je on ostao na istim iznosima od minimuma do maksimuma. Držim da nije dobro da se dodatno opterećuje oni koji iznajmljuju", smatra predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

"Zato što je bilo kratko vrijeme jedinicama lokalne samouprave za donošenje paušalnog poreza, a uz to u kontaktima sa iznajmljivačima dobili smo informaciju da bi bilo najmudrije ostati na ovim razinama", objasnio je svoju odluku David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka.

Prema podacima e-visitora krajem godine bilo je registrirano oko 96 tisuća privatnih iznajmljivača s gotovo 600 tisuća kreveta. Najviše njih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Doznajemo gdje će otići novac koji će gradovi dobiti novim, višim paušalom. 

Na što se troši novac

"I Dubrovnik i Split rekli da to ide u infrastrukturu. Split će primjerice ulagati kvartove koji su najopterećeniji turistima. Dubrovnik planira investirati u vodoopskrbu, kanalizacijski sustav, izgradnju i poboljšanje prometnica.

Dubrovnik očekuje oko 11,5 milijuna kuna od paušala. Split otprilike u tom iznosu. No, vidjet ćemo kako će proći prijedlog gradonačelnika Krstulovića Opare jer su mu se usprotivili svi pa čak i ključni koalicijski partner Kerum. Sjednica Gradskog vijeća o paušalu je zakazana za 29. siječnja.

Do kraja mjeseca svi gradovi i općine moraju donijeti odluke o iznosu paušala. Ako to ne naprave, automatizmom će biti određen iznos od 750 kuna po krevetu.

Činjenica jest da ima onih kojima dizanje paušala neće teško pasti s obzirom na zaradu koju ostvaruju, ali ima i onih kojima svaka kuna znači i život", kazao je Jurič.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene