Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orsat Miljenić

Što ako se pokrene kazneni postupak? "Todorić bi iz malo zemalja mogao izbjeći izručenje Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Pitanje Agrokora jedno je od važnijih za Hrvatsku. Ilustrira kako se može postati moćnijim od države. Moramo biti svjesni da su Todorić i Agrokor u nekim stvarima bili moćniji od države", rekao je Orsat Miljenić, predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor u Novom listu.

SDP-ovac Orsat Miljenić, predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor kojeg je osnovao Sabor, rekao je u intervjuu za Novi list da ne misli da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa jer je bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića a danas vodi povjerenstvo koje bi trebalo istražiti što nastanak i razvoj Agrokora, privatizaciju, pristup državnim poticajima, odnos prema regulatorima... Ivicu Todorića, tvrdi, nikada nije upoznao.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

"Koliko se sjećam, na sjednicama Vlade Zorana Milanovića nikad nismo imali neku odluku koja bi se odnosila na Agrokor. U razgovorima izvan Vlade o tome sigurno nikad nisam sudjelovao. Te ljude ja u životu nisam sreo", rekao je Miljenić.

Jeste li i kao ministar imali osjećaj da su Todorić i Agrokor jači od države?

Neposredno ne, ali posredno da. Ako su radnici Agrokora dobivali bonove kao neku vrstu plaće i ako se utvrdilo da je to nezakonito, a nadležan regulator nije ništa poduzeo, onda vam se nameće zaključak da je Agrokor jači od države. Želim čuti zašto regulator nije ništa poduzeo u tom i u drugim slučajevima.

Nagađa se da je Todorić negdje u inozemstvu, ne bi li njegov dolazak u Zagreb 3. studenog na saslušanje pred povjerenstvo bio za njega previše riskantan? Mogao bi biti uhićen.

Ako protiv hrvatskog državljanina krene kazneni postupak za ozbiljno kazneno djelo, u vrlo malo država na svijetu on će moći izbjeći izručenje.

Ako bi Todorić kojim slučajem završio u pritvoru prije 3. studenog, to ne bi bila prepreka da svejedno dođe na povjerenstvo.

Ne bi. Ali, ako krene istraga onda ćemo, to je moje mišljenje, morati sjesti s Državnim odvjetništvom, definirati što je područje njihove istrage i povjerenstvo u to ne bi moglo ulaziti. Tako je čitam smisao Zakona o istražnim povjerenstvima. Recimo, siguran sam da DORH ne ispituje nečiju potencijalnu kaznenu odgovornost u vezi HBOR-ovog kredita Agrokoru i nema razloga da se povjerenstvo time ne bavi, pa makar trajala istraga Državnog odvjetništva o drugim stvarima. Očekujem kolegijalnost u povjerenstvu i vjerujem da je interes većine članova da se barem približimo nekoj istini.

Koliko su vam uvjerljive Todorićeve tvrdnje da su ga iz Vlade prislili da potpiše aktivaciju lex Agrokora?

Očekujem da ih potkrijepi dokazima ili da ponudi logično objašnjenje zašto bi ga netko prisiljavao na to.

Piše na svojm blogu da su mu prijetili uhićenjem ako to ne potpiše.

Imat će o tome prilike govoriti pred povjerenstvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene